Slavna manekenka je zdaj poročena s Tomom Bradyjem, s katerim ima tudi dva otroka. Foto: EPA
Slavna manekenka je zdaj poročena s Tomom Bradyjem, s katerim ima tudi dva otroka. Foto: EPA
Skupaj s slavo se je povečevala tudi količina njenih napadov panike. Foto: EPA

V knjigi spominov z naslovom Lessons: My Path to a Meaningful Life 38-letnica razkriva, da se je pred leti spopadala z močnimi napadi panike, ki so vodili v samomorilne misli.

"Stvari so lahko navzven videti popolne, a sanja se vam ne, kaj vse se dogaja v notranjosti," je pojasnila v intervjuju za ameriški tabloid People. "Zdelo se mi je, da je zdaj prišel čas za delitev moje ranljive plati, saj sem ugotovila, da svojih izkušenj, tudi slabih, nikoli ne bi zamenjala – zaradi njih sem danes takšna, kot sem."

Kot ena izmed šestih otrok v družini pravi, da se v mlajših letih ni počutila ravno posebno, dokler je pri 14 letih v Sao Paulu ni odkril agent, ki je prepoznal njen potencial za manekenske vode. Začetek v modni industriji je bil sicer težak, a leta 1997, ko je bila del modne revije Alexandra McQueena, je prišla njena velika priložnost. Leta 2000 je podpisala pogodbo s podjetjem Victoria's Secret v vrednosti 25 milijonov dolarjev in se začela videvati z Leonardom DiCapriem.

Manekenka, zdaj poročena z znanim športnikom Tomom Bradyjem, pravi, da je skupaj s slavo prišlo tudi več napadov anksioznosti. Napad panike je imela prvič leta 2003 na zelo majhnem letalu, zaradi česar je razvila strah pred predori, dvigali in drugimi majhnimi zaprtimi prostori. "Imela sem čudovito kariero, zelo dober odnos z družino in načeloma sem bila vedno pozitivna oseba, zato sem se počutila še toliko slabše. Zdelo se mi je, da ne smem imeti slabih trenutkov. Počutila sem se nemočno, saj je moj svet postajal vedno manjši in nisem mogla dihati. To je bil najhujši občutek mojega življenja."

Ko se napadom panike ni mogla izogniti niti doma, je začela razmišljati o samomoru, saj se ni več želela spopadati s temi občutki. Obiskala je specialista, ki ji je napisal recept za xanax, a se ni želela zanašati na zdravila. "Misel na to, da bi bilo moje zdravje tako odvisno od zdravil, se mi je zdela še hujša od napadov panike, ker sem se ustrašila trenutka, ko bi zdravila izgubila."

Poiskala je pomoč in s pomočjo strokovnjakov popolnoma spremenila način življenja – pred tem je vsak dan kadila, spila steklenico vina in imela podobne slabe navade, potem pa se je tega vsega v enem dnevu znebila. Zdelo se ji je, da je težava tudi v njenem razmerju z DiCapriem, zato sta se leta 2005 razšla.

Zdaj je ena najbolje plačanih manekenk na svetu, z možem Tomom pa imata dva otroka.

Če čutiš hudo duševno stisko ali imaš samomorilne misli, poišči strokovno pomoč v organizacijah, ki nudijo neposredno pomoč. Lahko se obrneš na svojega osebnega zdravnika ali na:

• 112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč),

• 116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan),

• 116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro),

• 01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj),

• 031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24h/dan),

www.tosemjaz.net – pomoč za mlade,

www.zivziv.si – spletna postaja za razumevanje samomora.

Za odrasle so v zdravstvenih domovih brezplačno na voljo delavnice Podpora pri spoprijemanju z depresijo. Prav tako so na voljo brezplačna svetovanja v svetovalnicah Posvet:

• 031 704 707, info@posvet.org – Psihološke svetovalnice Posvet v naslednjih krajih: Ljubljana, Kranj, Postojna, Nova Gorica, Murska Sobota, Slovenj Gradec, Sevnica in Koper (za naročanje pokličite od ponedeljka do petka med 12. in 19. uro),

• 031 778 772, svetovalnica@nijz.si – Psihološki svetovalnici Posvet v Celju in Laškem (za naročanje pokličite od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro).