Lilibet Diana junija lani, ko je praznovala svoj prvi rojstni dan. Foto: Reuters
Lilibet Diana junija lani, ko je praznovala svoj prvi rojstni dan. Foto: Reuters

"Potrdim lahko, da je princeso Lilibet Diano v petek, 3. marca, krstil losangeleški nadškof, častiti John Taylor," se je glasilo kratko sporočilo tiskovnih predstavnikov vojvode in vojvodinje Susseških. Po poročanju britanskega tabloida Daily Mail je celoten obred potekal v njuni graščini v Montecitu, poleg botra, igralskega zvezdnika in podjetnika Tylerja Perryja, pa je bilo prisotnih še od 20 do 30 gostov.

Ni znano, ali so se dogodka udeležili tudi člani britanske kraljeve družine, po trditvah dobrega prijatelja Susseških, Omida Scobieja, sicer tudi avtorja knjige o tegobah para V iskanju svobode, sta Harry in Meghan na krst povabila tako kralja Karla in njegovo ženo Camillo kot Harryjevega brata Williama in Catherine, a jih na obred ni bilo.

Iz sporočila pa izhaja še ena nova informacija – namreč, da sta Susseška za svoja otroka izbrala naziva princ in princesa. Kot je znano, je Meghan pred dvema letoma v intervjuju z Oprah namignila, da je bila Archieju "odvzeta" pravica do uporabe naziva princ zaradi dejstva, da je delno temnopolt. A trditev ni bila popolnoma resnična, saj je odlok, ki ga je leta 1917 izdal Jurij V., določal, da so do naziva princa ali princese upravičeni vnuki aktualnega kralja (ali kraljice) po moški liniji. Do smrti Elizabete II. septembra lani so bili zato nazivi omejeni na njene vnuke in vnukinje (tiste, ki so naziv uporabljali), niso pa vključevali njenih pravnukinj in pravnukov – izjema so bili otroci (takrat še) drugega v vrsti za prestol, princa Williama. Tisti trenutek, ko je prestol zasedel Karel III., se je to spremenilo in do naziva sta samodejno postala upravičena tudi takrat triletni Archie in enoletna Lilibet.

Meghan, Harry in Archie leta 2019. Foto: EPA
Meghan, Harry in Archie leta 2019. Foto: EPA

Odločitev, ali bo otrok nosil naziv princ ali princesa, praviloma sprejmejo starši – Elizabetina hči, princesa Anne, je na primer v želji, da bi imela njena otroka Zara in Peter čim bolj normalno življenje, naziva zavrnila, podobno se je pozneje odločil tudi njen mlajši brat Edward, čigar otroka sta tako "zgolj" lady Louise in James, vikont Severna.

Harry in Meghan sta odločitev očitno kar dolgo tehtala, saj do zdaj nista želela razkriti, ali bosta njuna otroka naziva uporabljala ali ne. Očitno o končni odločitvi niso bili obveščeni niti v kraljevi palači, saj je na spletni strani Buckinghamske palače tako še vedno zapisano, da ima Harry dva otroka, Archieja Mountbatten-Windsorja in Lilibet Mountbatten-Windsor. Kot so za Reuters zdaj sporočili predstavniki palače, bodo zapis "v doglednem času" popravili.

Po neuradnih informacijah ameriških medijev naj bi Susseška naziva sprejela, saj ne želita otrokoma odrekati "njune dedne pravice", dopuščata pa možnost, da se Archie in Lilibet nazivu odrečeta sama, če bosta to želela.