Odnosi med člani britanske kraljeve družine so močno načeti. Foto: AP
Odnosi med člani britanske kraljeve družine so močno načeti. Foto: AP

"Potrdimo lahko, da sta bila vojvoda in vojvodinja Susseška zaprošena, da se izselita iz svoje rezidence Frogmore Cottage," so v izjavi za javnost potrdili tiskovni predstavniki para, več podrobnosti pa niso želeli razkriti.

Po poročanju tabloida The Sun sta bila Harry in Meghan "osupla" in "brez besed", ko sta prejela kraljevi ukaz, da morata vrniti ključe Frogmore Cottagea in pospraviti vse svoje stvari, ki so še ostale v hiši, ter jih preseliti v Montecito v Kaliforniji, ki je v zadnjih letih njun dom. Zakonca naj bi bila po poročanju prijateljev šokirana zaradi Karlove odločitve, dojemala naj bi jo kot "zadnjo in najhujšo kazen". "Zdi se, da ju želi kraljeva družina dokončno in popolnoma odrezati," so dejali.

Kralj naj bi odločitev sprejel pred dobrim mesecem, nekaj dni zatem, ko je na prodajne police prišla Harryjeva knjiga Spare, v kateri je navrgel množico obtožb proti članom svoje družine in očrnil tako kralja Karla III. in njegovo ženo Camillo kot brata Williama in njegovo ženo Catherine. Sprva je Karel III. mlajšemu sinu dal le nekaj tednov časa, da se dokončno izselita iz nepremičnine, zdaj pa naj bi jima šel toliko na roko, da jima je rok podaljšal do zgodnjega poletja.

Prenova stala tri milijone evrov

Frogmore Cottage, ki ima deset sob in stoji ob gradu Windsor, je Harryju in Meghan kot poročno darilo podarila pokojna kraljica Elizabeta II. A v podeželski beli hiši sta živela le pol leta po poroki leta 2018, čeprav sta si pred vselitvijo omislila celovito prenovo, ki je stala več kot tri milijone evrov. Takrat sta dejala, da "kraljičino darilo pomeni, da bosta v Združenem kraljestvu vedno imela dom".

Frogmore Cottage stoji na ogromnem posestvu gradu Windsor. Na fotografiji nepremičnine ni videti. Foto: AP
Frogmore Cottage stoji na ogromnem posestvu gradu Windsor. Na fotografiji nepremičnine ni videti. Foto: AP

A, kot rečeno, po megxitu, ko sta sporočila, da ne želita biti več dejavna člana kraljeve družine, se je par sprva preselil v Kanado, nato pa dom našel v Kaliforniji. Tam s sinom Archiejem in hčerko Lilibet živita še danes. Harry jepozneje v skladu z dogovorom iz svojega žepa povrnil stroške prenove nepremičnine, v hišo pa sta se nato preselila princesa Eugenie in njen mož Jack Brooksbank, ki pa zdaj živita na Portugalskem. Harry je nato ob občasnih obiskih Otoka, tudi ob pogrebu princa Filipa leta 2021, vedno stanoval v Frogmore Cottageu, ki je tako ostal njuna britanska rezidenca.

Andrew se oklepa vile s 30 sobami

Zdaj bo tega očitno konec, saj jima je kralj odpovedal gostoljubje. Zanimivo je, da Karel želi, da se v Frogmore Cottage preseli njegov mlajši brat princ Andrew, ki je zaradi škandala zaradi domnevnih spolnih zlorab mladoletnic in povezav z umrlim ameriškim milijarderjem Jeffreyjem Epsteinom v zadnjih mesecih izginil izpred oči javnosti. Andrew trenutno živi v mnogo večji nepremičnini, imenovani Royal Lodge, ki prav tako stoji na posestvu gradu Windsor. To je njegov dom od leta 2003, zato se ne želi preseliti v mnogo manjšo hišo.

Še vedno ni jasno, ali se bosta Harry in Meghan udeležila kronanja kralja Karla III., ki bo v Londonu 6. maja. Harry je v intervjujih, ki so sledili izdaji knjige spominov, dejal, da čaka na očetovo in bratovo opravičilo, preden se odloči, ali bo prišel v London. A Karel in William naj bi menila, da zahteva za opravičilo ni utemeljena.