Foto: AP
Foto: AP

Meta, pod okrilje katere sodi Instagram, je tudi izbrisala vsebino z Westove strani po tem, ko je kršil njihova pravila glede rasističnega govora, čeprav predstavnik Mete ni sporočil, za katero vsebino točno je šlo, poroča CNN.

V zdaj izbrisani petkovi objavi je West delil zajem zaslona pisnega pogovora med njim in Diddyjem, v katerem naj bi West trdil, da Seana Combsa, kot je Diddyjevo pravo ime, nadzirajo Judje. "Jezus je Jud," je zapisal v naslovu objave.

Ameriški judovski odbor (AJC) je obsodil Westov jezik, češ da širi "antisemitske stereotipe, kot sta lakomnost in nadzor": "Kanye West bi moral počasi že ugotoviti, kako podati svoje sporočilo brez uporabe antisemitizma. V zadnjem tednu glasbenik samo podžiga sovraštvo do Judov."

Ob tem so izpostavili tudi njegov nastop v oddaji desno usmerjenega Tuckerja Carlsona na Fox News, v katerem je dejal, da je bil ves cilj sodelovanja Jareda Kushnerja z Izraelom, ki je pripeljal do mirovnega sporazuma z Združenimi arabskimi emirati, "kovanje dobička".

"Lajtmotiv lakomnosti je privedel do dolgega seznama judovskih stereotipov, kot je tisti, da so naravnani na denar in da nadzirajo svetovni finančni trg. S tem se lažno slika Jude kot nekakšne strice iz ozadja, ki vlečejo vse niti," so nadaljevali pri AJC-ju. "Kanye se mora naučiti, da so besede pomembne."

Izzval Marka Zuckerberga

Po svojem kontroverznem intervjuju na Foxu, v katerem je med drugim govoril tudi o pogromu nad njim potem, ko je za svojo modno revijo na tednu mode v Parizu oblekel majico "Belopolta življenja štejejo", se je Westova aktivnost na družbenih omrežjih v petek zvečer nenadoma premaknila z Instagrama na Twitter, kjer se je spravil nad lastnika Mete Marka Zuckerberga.

Nazadnje je pred tem objavljal na Instagramu na volilni dan 3. novembra 2020.

"Poglej to, Mark. Kako me boš vrgel z Instagrama? Včasih si bil moj kolega," je zapisal ob objavi stare skupne fotografije, ko pojeta karaoke. Na tvit mu je odgovoril Elon Musk z "Dobrodošel nazaj na Twitter, moj prijatelj!"