Na sicer temnopoltega glasbenika so se po modni reviji, na kateri je predstavil majico z napisom
Na sicer temnopoltega glasbenika so se po modni reviji, na kateri je predstavil majico z napisom "Življenja belopoltih štejejo", usule kritike, da poveličuje rasizem, Foto: EPA

West je namreč pred dnevi na modni revij v Parizu predstavil svoje najnovejše modne kreacije, med katerimi je bila tudi majica z napisom "White Lives Matter" ali "Življenja belopoltih štejejo", geslo, ki so ga poveličevalci rasizma zasnovali po podobnem izrazu "Življenja temnopoltih štejejo" – ta je, kot je znano, v splošno rabo prešel po odmevni smrti Georgea Floyda in je postal simbol boja proti rasizmu in policijskemu nasilju v ZDA.

Na sicer temnopoltega glasbenika so se po potezi usule kritike, da poveličuje rasizem, zdaj pa je temu sledilo še sporočilo njegovega dolgoletnega partnerja Adidasa, da bo spet proučil pogodbo z znamko Yeezy. Ali je odločitev povezana z omenjeno modno revijo, niso neposredno komentirali, zapisali so le, da "uspešna partnerstva temeljijo na obojestranskem spoštovanju in skupnih vrednotah".

V korporaciji so za BBC ob tem dodatno pojasnili, da so se za preverbo pogodbe odločili, potem ko so "propadli številni poskusi, da bi situacijo rešili zasebno". V isti sapi pa so dodali, da gre za eno najuspešnejših sodelovanj Adidasa v zgodovini.

Kanye West, med drugim znan tudi po svojih – dostikrat nerazumljivih – izbruhih na družbenih omrežjih, se je na sporočilo Adidasa odzval na Instagramu in med drugim zapisal, da mu je Adidas ukradel dizajne. Pozneje je zapis sicer zbrisal, a ob tem velja spomniti, da je podobnega ravnanja nemškega proizvajalca športne opreme, oblačil in obutve obtožil že v preteklosti.

V središču spora so športne copate s podpisoma obeh znamk, ki stanejo več sto evrov in so navadno razprodane v le nekaj minutah. Junija je nato West družbo Adidas obtožil, da je le pod svojim imenom izdal Yeezyju zelo podobno kolekcijo športnih copat.

To sicer ni prvi tovrstni spor Kanyeja Westa s katero od znanih modnih znamk – nedavno so Westovi zastopniki ameriškega proizvajalca oblačil Gap obvestili, da glasbenik prekinja sodelovanje z njimi, ker niso spoštovali dogovora, po katerem bi morali odpreti več trgovin, v katerih bi prodajali le modno znamko Yeezy.