Jenifer Lawrence je po Meryl Streep le še ena v nizu igralk, ki je opozorila na neenakosti v filmski industriji. Foto: EPA
Jenifer Lawrence je po Meryl Streep le še ena v nizu igralk, ki je opozorila na neenakosti v filmski industriji. Foto: EPA
Jennifer Lawrence
Jenifer Lawrence velja za najbolje plačano igralko v Hollywoodu. Foto: Reuters
19. novembra se vrača 25-letna igralka v slovenska kina z zadnjim delom franšize Igre lakote. Foto: EPA

Vdor v elektronsko pošto zaposlenih podjetja Sony decembra lani je med drugim postregel s podatkom, da je Lawrenceova zaslužila precej manj kot njeni soigralci v filmu Ameriške prevare, med katerimi so bili Bradley Cooper, Jeremy Renner in Christian Bale. Slabo leto za tem je najbolje plačana igralka v Hollywoodu poskrbela za iskren zapis, zakaj se ni borila močneje za večje plačilo in zakaj za nastali položaj ne krivi podjetja Sony.

"Ko se je zgodil vdor v sporočila zaposlenih na Sonyju, sem izvedela, koliko manj me plačujejo v primerjavi s srečnimi ljudmi, ki imajo k****. Nisem se jezila na Sony, jezila sem se nase," je zapisala v odprtem pismu, ki ga je naslovila Zakaj tipi zaslužijo več kot jaz?.

V vlogi pogajalke je pogorela zato, ker se je prehitro vdala. "Nisem se hotela bojevati za milijone dolarjev, ker jih - roko na srce - zaradi dveh franšiz ne potrebujem," je poudarila Lawrenceova.

Zvezdnica franšize Igre lakote in Možje X je ob tem priznala, da je iz boja odšla brez pravega boja, ker je želela ostati všečna. "Nisem želela izpasti 'težavna' ali 'razvajena'. Takrat se mi je zdela dobra ideja, dokler nisem videla plač na spletu in sem se začela zavedati, da prav nobenega moškega, s katerim sem delala, ni skrbelo, ali je 'težaven' ali 'razvajen'. S tem delom svoje osebnosti sem se ukvarjala v preteklih letih in glede na statistike, menim, da nisem edina ženska s tako težavo," je še zapisala.

Pri delu jo tako večkrat zmoti, da se njeno mnenje ne obravnava enako način kot moško. "Ves dan poslušam moške, ki izražajo svoje mnenje. Ko povem svoje, v istem tonu kot oni, se zdi, kot da povem kaj žaljivega," pravi sama.

J. Law za enakopravnost
25-letnica je prepričana, da bi morali moške in ženske na delovnem mestu obravnavati enako. "Dovolj mi je iskanja 'očarljivega' načina, kako izraziti svoje mnenje, ki je še vedno všečno. J*** to. Mislim, da še nikoli nisem delala za nadrejenega, ki je razmišljal, kako bo njegov glas slišan. Samo bil je," je poudarila Lawrenceova.

Ob tem pa je še svojo ugotovitev navezala na primer filma Ameriške prevare. "Jeremy Renner, Christian Bale in Bradley Cooper so se bojevali in uspeli v pogajanjih. Če kaj, sem prepričana, da so bili pohvaljeni zaradi svoje zoprnosti in taktičnosti, medtem ko je mene skrbelo, da ne bom izpadla kot razvajenka in da ne bom dobila svojega poštenega deleža," je sklenila igralka.

Februarja je nekdanja direktorica podjetja Sony Pictures Entertainment Amy Pascal pojasnila, zakaj je Lawrenceova na koncu prejela manj denarja od soigralcev. "Tu je težava: sem podjetnica. Ljudem, ki želijo delati za manj denarja, bom plačala manj," je bila odkrita Pascalova in dodala: "Ženske ne smejo biti tako hvaležne, morajo se zavedati, koliko so vredne. Naj odkorakajo."