Kanye West je s svojo kandidaturo v zadnjih mesecih dvigal veliko prahu. Foto: EPA
Kanye West je s svojo kandidaturo v zadnjih mesecih dvigal veliko prahu. Foto: EPA

West je bil na glasovnicah v samo 12 zveznih državah, v drugih je namreč zamudil s prijavo. Zanj je glasovalo le 60.000 ljudi, kar 10.188 glasov pa je prejel iz zvezne države Tennessee.

Druga neodvisna kandidatka, liberalka Jo Jorgensen, je bila veliko uspešnejša z več kot 1,5 milijona glasov. Sledil ji je Howie Hawking, predstavnik Zelene stranke, ki si je prislužil kar 339.000 glasov. Omenjeni kandidati pa so bili zgolj trije od več kot 1200, ki so vložili kandidaturo za ameriškega predsednika.

Kljub izjemno majhnemu številu glasov in priznanju poraza pa je 43-letni glasbenik na svojih družbenih omrežjih z veseljem delil novico, da je letos prvič v svojem življenju volil za ameriškega predsednika, glas pa je namenil edini osebi, ki ji resnično zaupa – sebi. Poleg tega je namignil tudi na vnovično kandidaturo leta 2024, poroča BBC.

Njegova kampanja je bila burna

Ko je julija naznanil svojo kandidaturo, je dejal, da je bila njegova platforma zasnovana na Wakandi, izmišljeni kraljevini iz filma Black Panther. Prioriteta naj bi bilo konec policijskega nasilja, Ameriko pa je želel zaščititi z njeno 'sijajno vojsko'. Svojo kampanjo in stranko je oblikoval sam, poimenoval pa jo je Birthday Party, s pojasnilom: "Ko zmagamo, bo to rojstnodnevna zabava vseh."

Njegova kandidatura pa ni bila deležna zgolj številnih kritik, pojavile so se tudi skrbi za njegovo zdravje. Kandidatura je bila v znamenju izbruhov tako na družbenih omrežjih kot tudi na predvolilnih zborovanjih. Med drugim je dejal, da Harriet Tubman, ameriška borka za osvoboditev sužnjev v 19. stoletju, nikoli ni dejansko osvobodila sužnjev, ampak jih je zgolj poslala delat za druge belopolte ljudi.

V njegovih govorih ni manjkalo niti solza, ko je govoril o splavu in o tem, kako so njegovi starši skoraj splavili njega, enaka odločitev pa naj bi bila skoraj sprejeta v primeru njegove najstarejše hčerke North.

Ker naj bi imel bipolarno motnjo, ga je med kandidaturo branila njegova žena Kim Kardashian, ki je trdila, da njegove besede niso vedno v skladu z njegovimi nameni, tako pa je prosila za sočutje. Kritiko je prejel tudi zato, ker naj bi njegovo pozivanje ljudi na Twitterju, naj glasujejo zanj, odtegovalo glasove legitimnim kandidatom.