Eastwood in Trump - prvi ima izkušnje v politiki, drugi se je bolj proslavil v nepremičninskem in televizijskem svetu. Foto: AP
Eastwood in Trump - prvi ima izkušnje v politiki, drugi se je bolj proslavil v nepremičninskem in televizijskem svetu. Foto: AP
Eastwood je bil med letoma 1986 in 1988 župan idiličnega kalifornijskega obalnega mesteca Carmel by the Sea.

Kot kaže na vzorcu 2.039 vprašanih javnomnenjska raziskava Harris Poll, bi Američani kljub navdušenju nad 69-letnim Trumpom precej raje volili 85-letnega Eastwooda - če bi ta seveda kandidiral za predsednika. Veteranskega igralca in režiserja bi volilo kar 72 odstotkov vprašanih, medtem ko bi newyorški finančni mogotec zbral le 28 odstotkov glasov.

Ideja sicer ni tako za lase privlečena, kot se morda zdi - Eastwood, dobitnik štirih oskarjev, ima namreč za seboj nekaj političnih izkušenj. Če pustimo ob strani bizarni govor na republikanski konvenciji leta 2012, ko je udaril po Baracku Obami in na odru nagovarjal prazen stol, s čimer je bil prvič deležen precejšnjega posmeha, je deklarirani konservativec med letoma 1986 in 1988 zasedal županski stolček kalifornijskega Carmela.

Trump po drugi strani politične funkcije še nima na svojem seznamu dosežkov, je pa med vsemi pretendenti za predsedniški položaj najbolje pozicioniran kot kandidat in kot čisto pravi zvezdnik, kar dokazuje tudi odločitev revije Rolling Stone, da Trumpov obraz "krasi" njihovo septembrsko številko, običajno rezervirano za največje, pretežno glasbene zvezdnike.

Clooney proti Bushu?
Eastwood in Trump sicer nista bila edina zvezdnika, po katerih so spraševali v anketi. Jebu Bushu, bratu nekdanjih predsednikov iz klana Bush, so tako nasproti postavili hollywoodskega zvezdnika Georgea Clooneyja, o katerem se že dalj časa šušlja, da bi lahko pogledoval po preskoku v politične vode. Na tekmi bi zmagal Clooney s 57 odstotki glasov, medtem ko bi jih Bushu namenili 43.

Vodilna med demokratskimi kandidati Hillary Clinton bi s 55 odstotki proti 45 premagala Oprah Winfrey, demokratski senator Bernie Sanders bi s 54 odstotki ugnal komika Jerryja Seinfelda, medtem ko bi republikanca Teda Cruza z 59 odstotki porazil še en družbeno-politično angažiran oskarjevec, Ben Affleck.

Do zdaj je sicer samo enemu zvezdniku uspel preskok iz šovbiznisa v predsedniške vode - republikancu Ronaldu Reaganu, ki je v Beli hiši sedel med letoma 1981 in 1989.