Trumpova podpornica v Iowi. Ta ameriška zvezna država velja za eno tistih, ki navadno odločijo volitve. Foto: Reuters
Trumpova podpornica v Iowi. Ta ameriška zvezna država velja za eno tistih, ki navadno odločijo volitve. Foto: Reuters
Trump kot 'ljudski predsednik' med razdeljevanjem popečenih kruhkov s sirom. Foto: Reuters
Trump s svojim milijardnim premoženjem ne skriva, da je njegova prednost ravno v tem, da ni finančno odvisen od nikogar. Foto: Reuters
Clintonova in Trump obiskala Iowo

Trump si je s svojimi izjavami brez dlake na jeziku zagotovil vodilni položaj v gruči republikanskih kandidatov in ameriški mediji ga kljub klovnovskemu populizmu in politično popolnoma nekorektnim udarnim izjavam morajo jemati resno. Na uglednem programu televizije NBC Meet The Press je Trump dobil priložnost za podrobnejšo predstavitev svoje migracijske politike, s katero je eksplozivno začel svojo kampanjo, ko je mehiške priseljence označil za posiljevalce in morilce.

Trump v svojem programu med drugim predvideva gradnjo zidu na meji z Mehiko, za kar naj bi plačala mehiška vlada. 69-letni mogotec, sicer - ironično - poročen s priseljenko (Slovenko Melanijo Knavs) bi iz ZDAtudi izgnal vseh 12 milijonov nezakonitih priseljencev, vključno z njihovimi v ZDA rojenimi otroki. Tega seveda ne more storiti, ker so vsi rojeni na tleh ZDA državljani, vendar se Trump ne pusti motiti.

Na opozorilo, da bo razbijal družine, je Trump odgovoril, da jih ne bo, ker bo "pometal ven" celotne družine, potem pa spustil nazaj "tiste dobre". Odpravil bo tudi prej omenjeno politiko, ki daje državljanstvo vsem rojenim v ZDA. Gre za 14. ustavni amandma, sprejet leta 1868, ki se lahko spremeni le z dvotretjinsko večino v zveznem predstavniškem domu in senatu ter s tremi četrtinami vseh držav ZDA.

Republikanci ideji zidu naklonjeni
Morda najbolj izvedljiva bo Trumpova obljuba o odpravi vseh izvršnih ukazov predsednika Baracka Obame, med njimi sklepa, da ZDA ne izganjajo ljudi, ki so jih nezakonito pripeljali v ZDA starši kot mladoletnike. Izgnal bo tudi vse kriminalce, ki nimajo državljanstva, in potrojil število imigracijskih uslužbencev, kar bo plačal z odvzemom davčnih olajšav nezakonitim priseljencem.

Trumpov načrt je nemudoma podprl predsednik senatnega pododbora za priseljevanje republikanec Jeff Sessions iz Alabame, ki je sporočil, da morajo zaščititi ameriške delavce pred korporacijami, ki uvažajo poceni nezakonite priseljence.

Za zid na meji z Mehiko se zavzemajo tudi drugi republikanski predsedniški kandidati, vendar pa dva med njimi razumeta nepremostljive logistične probleme z deportacijo 12 milijonov ljudi in se zavzemata, da bi nezakonitim priseljencem, ki so že v ZDA, omogočili pot do legalizacije statusa. To sta nekdanji guverner Floride Jeb Bush in guverner Ohia John Kasich.

Meja je nebo
Trump je moral ta konec tedna - med sobotno kampanjo v ključni zvezni državi Iowi - odgovarjati tudi na vprašanje volivcev glede financ. Kot je znano, si finančni mogotec kampanjo plačuje sam, ampak koliko je zanjo do jeseni 2016 pripravljen porabiti, do zdaj še ni jasno povedal.

Potem ko je vprašanje o proračunu svoje kampanje enega od udeležencev zborovanja v Iowi sprva odpravil kot "irelevantno", je bil na konkretnejše vprašanje o znesku za odtenek zgovornejši. Na vprašanje, ali bi bil pripravljen za svojo volilno kampanjo zapraviti milijardo dolarjev, je namreč odgovoril: "To bi storil, da. Če bi bilo treba."

Trump je ob tej priložnosti tudi dregnil v še eno osje gnezdo - odvisnost kandidatov (poimensko je izpostavil svojega največjega tekmeca Jeba Busha) od finančnih prispevkov bogatih donatorjev. "Ko dajo 5 milijonov ali 2 milijona ali milijon dolarjev Jebu, postane ta odvisen od njih kot marioneta. Storil bo vse, kar bodo hoteli od njega. Njihova lutka je," je dejal Trump.

Clintonova in Trump obiskala Iowo