Donald in Melania na podelitvi oskarjev. Foto: Reuters
Donald in Melania na podelitvi oskarjev. Foto: Reuters
Melanijini manekenski začetki.
Trumpova je nekaj dni po rojstvu sina Barrona že pozirala v svojih zlatih sobanah na Peti aveniji. Foto: Twitter Melania Trump
Poroka s Trumpom ji je prinesla tudi naslovnico modne biblije Vogue. Foto: Vogue
Življenje bogatih in slavnih ... Melania pri Louisu Vuittonu. Foto: Twitter Melania Trump
S sinom Barronom, ki se je menda že navzel očetovega svojevrstnega značaja. Foto: Reuters
S Trumpom se je Melania močno povzpela po družbeni lestvici. Foto: Reuters
Z razširjeno družino Trump ob napovedi njegove kandidature za republikansko predsedniško nominacijo. Foto: Reuters
Med svati na poroki sta bila tudi Bill in Hillary Clinton. Prav lahko se zgodi, da se bo Clintonova prihodnje leto na volitvah pomerila prav s Trumpom. Foto: Twitter Melania Trump
Melania se oglašuje kot uspešna poslovna ženska, soproga in mati. Foto: Reuters
Melania ni bila nikoli tip ženske, ki bi skušala moža zasenčiti - ali vsaj stopiti iz njegove sence. Foto: Reuters

A točno to se dogaja v teh dneh - z nepričakovanim vzponom Donalda Trumpa med republikanskimi kandidati za predsednika je Amerika ponorela za "spodobno, graciozno, glamurozno ženo in mamo, model prve dame", kot je 45-letno Melanio v obsežnem portretu z naslovom Vitamini in kaviar v Bloombergu opisala Emily Greenhouse.

Greenhousova do nekdanjega slovenskega supermodela ne premore prav veliko zajedljivosti, kot bi jo morda lahko pričakovali v članku o ženski, ki se je iz Melanije Knavs najprej preimenovala v bolj nemško zvenečo Melanio Knauss, kariero zgradila na poziranju ob tajkunskem možu, še desetletja po prihodu v obljubljeno deželo pa ni zares osvojila angleščine (New York Times je njen naglas opisal kot tako močnega, da lahko z njim "iz umešanih jajc naredi kaviar" - kar koli že to pomeni). A Američanov vse to očitno kaj dosti ne moti, saj se jim zdi seksapilna Slovanka idealna za novo prvo damo.

Morda tudi zato, ker imajo v ZDA tako zelo radi zgodovinske mejnike in Melania bi lahko postala prva prva dama, rojena na tujem, po Louisi Adams, britanski ženi Johna Qincyja Adamsa, ki je ZDA vladal med letoma 1825 in 1829.

New York Post ob tem izpostavlja, da bi bila Melania tudi prva dama ZDA, ki je pozirala gola. Knavsova se je namreč leta 2000 za britansko revijo GQ razgalila na medvedji koži v Trumpovem zasebnem letalu. "Imava izjemen seks najmanj enkrat na dan. Včasih celo večkrat," je povedala Melania tisto leto provokativnemu radijskemu zvezdniku Howardu Sternu, medtem ko se je Trump bahal, kako vroča je Melania v "zelo majcenih tangicah".

Bolj zapečkarica kot žurerka
In kako je nekoč kar malce sramežljivo dekle iz relativno preproste sevniške družine prišlo do točke, ko se prevaža v zasebnih letalih, živi v zlatem stolpu in krasi vsako omembe vredno publikacijo čez lužo? S pomočjo svojih dolgih nog in atraktivnega obraza, zaradi česar jo je pri 17 letih najprej odkril slovenski fotograf Stane Jerko ("Melania je bila zelo tiho, suhljato dekle, ki ni kazala, da bi imela kakšne večje manekenske ambicije. Zdela se mi je bolj kot knjižni molj."), od tam pa je šlo samo še navzgor.

Leto dni pozneje je podpisala pogodbo z milansko agencijo, leta 1992 je na Janinem Obrazu leta, na katerem je zmagala Martina Kajfež, zasedla drugo mesto, kot manekenka je delala v Parizu in Milanu, leta 1996 pa se ustalila v New Yorku - fotografi, ki so delali z njo, se jo spominjajo kot zagnano in profesionalno, a bolj zapečkarsko, skratka, daleč stran od žurerk, po katerih je modni svet znan.

Je pa bila s svojimi 180 centimetri, čutnimi ustnicami, mačjimi očmi in izklesanimi ličnicami hvaležen fotografski motiv, zaradi česar ji je uspelo celo krasiti velike oglasne panoje na Times Sqauru (v reklami za cigarete Camel), ob tem pa je še krasila naslovnice revij, kot so Vogue, Harper's Bazar, Glamour, Vanity Fair in Elle.

Donaldov izziv
Trumpa je spoznala leta 1998, na eni redkih zabav, ki se jih je zadržana manekenka udeležila. Stara je bila 28 let, on pa 52. Newyorški finančni mogotec, ki že od nekdaj kar prekipeva od samozavesti in zaverovanosti vase, je v postavni Slovenki videl izziv, saj je Melania veljala za težko dostopno in skrivnostno lepotico.

Trump, takrat uradno še poročen s svojo drugo ženo Marlo Maples, a že v lovu na razpoložljive lepotičke, je povsem podlegel Melanijinim čarom (Vzhodnoevropejke so mu očitno pri srcu, saj je bila njegova prva žena Čehinja) in na vsak način želel dobiti njeno telefonsko številko, ki pa mu je ona ni hotela dati, saj jo je znani ženskar sprva odbijal.

A ta ženskar je bil izjemno vztrajen in je objektu svojega poželenja dal vse svoje telefonske številke, od nje pa dobil zgolj ohlapno obljubo, da ga bo "morda poklicala". To se je res zgodilo in leta 2005 je Melania, slovenska pepelka v Diorjevi obleki za 100.000 dolarjev, na Floridi dobila svojo sanjsko poroko z veličastnim sprejemom na Trumpovi razkošni posesti Mar-A-Lago in 25-kilogramsko poročno torto z grand marinierom in 3.000 vrtnicami.

Impresiven je tudi seznam svatov, med katerimi so bila takrat največja medijska in politična imena v ZDA - Katie Couric, Matt Lauer, Rudy Giuliani, Shaquille O'Neal, zakonca Pataki, P. Diddy, Heidi Klum, Kathy Hilton, Lord Conrad Black, Anna Wintour, Star Jones, Barbara Walters, Regis Philbin, Kelly Ripa, Bill in Hillary Clinton ter Billy Joel, ki je zbranim zažvrgolel balado Just the Way You Are.

Barron v zlatu
Marca 2006 se je paru rodil edini otrok (Trump jih ima sicer iz prejšnjih dveh zakonov še štiri), fantek Barron William Trump, ki je že ob rojstvu v dar prejel voziček iz čistega zlata, s katerim je novopečena mamica le nekaj dni po porodu že pozirala za revijo People v svojem razkošnem stanovanju v slogu Ludvika XIV. s pozlačenimi stenami in marmornatimi tlemi na Peti aveniji.

Posnetki so bili še vedno manj bahavi kot tisti v Melanijinem sedmem mesecu nosečnosti, ko je za Annie Leibovitz v zlatem bikiniju pozirala na stopnicah moževega zasebnega letala za revijo Vogue. "Donald ne menja plenic in s tem sem povsem zadovoljna. Poznava svoje vloge," je bila iskrena o enakopravnosti in vlogah spolov.

Maziljenje s kaviarjem
Kadar se Melania ne ukvarja s sinom, se zamoti z dobrodelnimi dejavnostmi in lastno linijo nakita z imenom Melania™ Timepieces & Jewelry, ki jo je predlani nadgradila kolekcijo za nego kože s kaviarjem Melania™ Caviar Complexe C6, s katerim po lastnih besedah vsak večer po njegovem kopanju natre sina - "mini Donalda, ki ukazuje vsem in odpušča varuške". Sicer pa ji dolgčas v tem letu dni pred volitvami nedvomno ne bo, saj je kot potencialna prva dama v prvih "bojnih linijah" moževe kampanje.
"Življenje, kot ga živim, v katerem sem razpeta med vloge matere, žene in poslovne ženske, je zelo naporno. A ga obvladujem, ker je vse skupaj tudi zabavno," je dejala v enem izmed intervjujev. Natolcevanja, da ji gre samo za denar (navsezadnje je še Vogue reportažo z njene poroke naslovil Kako omožiti milijarderja), Melania zavrača.

"Mediji so lahko včasih zelo zlobni. Ampak mislim, da ne moreš biti z nekom, če ni ljubezni. Lepega stanovanja ne moreš objeti. Ne moreš objeti letala. Ne moreš se pogovarjati z njima," je dejala v intervjuju za Times gospa Trump, ki na svojem Twitterju redno objavlja posnetke iz Trumpovega letala, selfieje z dragulji in krznom ter daje vpogled v glamurozno življenje para, ki na trenutke v svojem ekshibicionizmu spominja kar na Kim in Kanyeja, kot opaža Bloomberg.

Priseljenka in protipriseljenski politik
Pri New York Postu pa navijajo za Melanio tudi zato, ker menda z njo v Beli hiši ne bo škandalov s skoki čez plot kot v času predsednika Billa Clintona. Danes sicer že upokojenemu voditelju televizije CNN Larryju Kingu je namreč leta 2005 razložila, da se "tega ne bo šla".

"Veste, če se poročiš z moškim, kot je Donald, moraš vedeti, kdo si, moraš biti zelo močen in zelo pameten. Poznam samo sebe in če moški noče biti z mano ali pa jaz z njim, potem mu bom rekla samo na svidenje," je prepričana gospa Trump, ki se sicer političnih tem kaj dosti ne dotika. "Tiha, brezhibno oblečena sila za svojim možem," kot so jo v svojem prispevku (glej video spodaj) predstavili na CNN-u.

Če Bloomberg o Melanii ne piše zajedljivo, pa je vseeno v besedilu Greenbergove zaznati vsaj en zbodljaj, uperjen proti pretendentki za prvo damo: ko se avtorica sprašuje, kaj si kot priseljenka misli o Trumpovi ostri retoriki proti nezakonitim priseljencem in kot ženska o Trumpovih nedavnih šovinističnih opazkah o moderatorki Megyn Kelly.

"Zdi se jasno, da bi Trumpa v Washington prinesla kar nekaj sprememb. Predsednik Barack Obama in prva dama Michelle Obama sta zgled za novo vrsto enakopravnosti med spoloma - navsezadnje sta se spoznala v pravni firmi, kjer je bila Michelle Barackova nadzornica. Bi nas Trumpova na Pensilvanijski aveniji vrnila v dobo možatega moškega, ki ne menja plenic, in feminilne ženske, skrbno negovane, popolno uglajene, ki vodi domačo sfero?"

Popolna Evropejka?
"Je tiha in ljubezniva, zaradi svoje lepote pa pusti izjemen vtis," Trumpovi poje slavo David Patrick Columbia s spletne strani New York Social Diary, ki se specializira za družabno sceno. "Je Evropejka in imam občutek, da je zelo podobna evropskim ženskam na splošno - te imajo namreč talent, da stopijo v ozadje in spustijo moža v ospredje." Feminizem par excellence, ni kaj.

Ali kot je v kolumni v Washington Postu o Melanii, ki je z vedno preračunljivim Trumpom podpisala predporočno pogodbo, zapisala Tina Brown: "Pod vso njeno krasnostjo in bliščem se ključ do vzdržljivosti Melanie Knauss v Trumpovem življenju skriva v pronicljivem razumevanju njene kvazikomercialne vloge. Zdi se, da ne bo ponovila Ivanine (Trumpova prva žena, op. a.) napake in tekmovala s Trumpovo znamko. Pozna pa tudi, česar druga žena Marla Maples ni, razliko med zgolj navadnim okraskom in visokodefiniranim trženjem produkta. Kot je to dejal eden njenih prijateljev - Melania se nikdar ne sprašuje, kaj lahko Donald stori zanjo, ampak kaj lahko ona stori za Donalda."

Če bo Melania Trump postala prva dama (in ta "če" je kar velik, glede na to, da Trump še znotraj republikanske stranke ni prav priljubljen), bo to nedvomno zgodovinski mejnik tudi za Slovenijo. Čeprav je vprašanje, kako veliko promocijo si zares lahko obetamo - številni slovenski mediji namreč že leta tarnajo, kako je Knavsova že kmalu po prihodu v ZDA povsem pozabila na svoje korenine, jezik in domače kraje.
Kaja Sajovic