Karel III. je imel kot princ precej neobičajnih navad za navadne smrtnike. Foto: Reuters
Karel III. je imel kot princ precej neobičajnih navad za navadne smrtnike. Foto: Reuters

Avtor je pred nastankom knjige govoril z ogromno viri, ki so bili blizu preminuli kraljici in njenemu najstarejšemu sinu. V njej je zato objavljenih nemalo skrivnosti enega ''najbolj ekscentričnih suverenov v zgodovini Združenega kraljestva", kot ga je poimenoval Andersen. Knjiga bo na Otoku naprodaj od prihodnjega tedna.

Andersen trdi, da je imel nekdanji princ v mladosti veliko neobičajnih navad. Ena izmed teh je bila stiskanje paste na njegovo zobno ščetko, za kar je bil zadolžen kar sam vodja služabnikov Michael Fawcett. Fawcett naj bi poleg tega Karla III. bril in ga oblačil ter obuval – pripravil naj bi mu tudi pižamo, ki jo je princ oblekel pred spanjem.

Karel, nekdanji princ Charles, leta 1964. Foto: AP
Karel, nekdanji princ Charles, leta 1964. Foto: AP

Vse Karlove želje so bile takoj uslišane. Že upokojena kraljeva pestunja Mabel Andersen se je znova lotila dela v kraljevi palači, da bi zakrpala plišastega medvedka, ki ga je Karl imel v otroštvu. "Bila je edina, ki se je s šivanko lahko približala medvedku nekdanjega princa. Takrat je bil v štiridesetih letih, obnašal pa se je, kot da pestunja operira njegovega otroka,'' je zatrdil v knjigi. Po poročanju virov je Andersen v knjigi zapisal tudi, da je bil nekdanji osebni služabnik Ken Stronach pristojen za ročno pranje kraljevega spodnjega perila, poskrbeti pa je tudi moral, da je omenjeni plišasti medvedek princa vsak večer čist čakal v postelji.

Nekdanji uslužbenec je avtorju zatrdil, da je imel zdajšnji kralj zelo natančno jutranjo rutino. Prinčev pladenj z zajtrkom je moral na desni strani imeti skodelico, na levi srebrno žlico pod točno določenim kotom, tri kroglice hladnega masla in opečen kruh, ki pa nikoli ni smel biti na pladnju. Pri večerji nikoli nista smela manjkati zelena solata in mehko kuhano jajce. ''Kuharji so pred večerjo skuhali več jajc, med katerimi so izbrali tisto, ki je bila najbolj po godu tedanjemu princu,'' je še zapisal avtor.

Večkrat so ga zbadali

O Karlovi mladosti so govorili tudi v dokumentarni oddaji Charles: Our New King. Ko je hodil v šolo na Škotskem, je kraljeva družina želela, naj ga obravnavajo kot vse druge, vendar se to ni zgodilo. Zaradi tega je bil velikokrat tarča zbadanja in celo nasilja: ''Med igro ragbija so ga vrstniki večkrat zbili na tla z večjo silo kot druge. Enkrat so ga vlekli za ušesa in celo udarili, vendar se nikoli ni pritoževal, vsaj ne, da bi vedeli,'' se viri spominjajo kraljevih šolskih let.