Kraljica Elizabeta s prvorojencem Charlesom junija lani med praznovanjem 70-letnice vladanja, ko je bila videti še precej čila. Njeno zdravje se je pozno poleti precej slabšalo, zaradi česar je podaljšala svoje tradicionalno poletno bivanje na Škotskem in 8. septembra tam tudi umrla. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta s prvorojencem Charlesom junija lani med praznovanjem 70-letnice vladanja, ko je bila videti še precej čila. Njeno zdravje se je pozno poleti precej slabšalo, zaradi česar je podaljšala svoje tradicionalno poletno bivanje na Škotskem in 8. septembra tam tudi umrla. Foto: Reuters

96-letna kraljica Elizabeta je, kot je znano, zaradi starosti umrla 8. septembra lani na škotskem gradu Balmoral, le nekaj ur po tem, ko je Buckinghamska palača sporočila, da se ji je – že nekaj časa krhko zdravje – močno poslabšalo. Popoldne istega dne so sporočili, da je kraljica umrla, britanska monarhija in številne druge države nekdanjega imperija pa so se pogreznile v črnino.

Sorodna novica Umrla je britanska kraljica Elizabeta II., novi kralj je Karel III.

Sočasno je to pomenilo, da je monarhinjo z najdaljšim stažem na prestolu nasledil njen prvorojenec, danes 74-letni Charles, ki si je izbral naziv Karel III. Uradno so ga kronali osem mesecev pozneje v Westminstrski opatiji, ob njem pa (na željo pokojne kraljice) tudi njegovo ženo Camillo.

Buckinghamska palača je že pred tedni sporočila, da ne načrtuje posebnega zaznamovanja prve obletnice Karlovega vladanja oz. Elizabetine smrti, in dodala, da bo ta dan kralj z ženo Camillo preživel na gradu Balmoral, in to brez razširjene družine. Podobno prakso je imela tudi Elizabeta sama, ki je prestol po očetovi smrti prevzela 6. februarja 1953. Pogosto je poudarjala, da je dan, ko je postala kraljica, zanjo dan mešanih občutkov, predvsem zaradi žalovanja za očetom, kraljem Jurijem VI.

Portret kraljice Elizabete II., ki je nastal oktobra 1966, je palača prvič izdala na obletnico njene smrti. Foto: Reuters
Portret kraljice Elizabete II., ki je nastal oktobra 1966, je palača prvič izdala na obletnico njene smrti. Foto: Reuters

Kralj Karel je tako obletnico javno zaznamoval zgolj s kratkim sporočilom, v katerem se je poklonil materi in se zahvalil za podporo: "Ob prvi obletnici smrti pokojnega Njenega veličastva in moje zasedbe prestola se z veliko naklonjenostjo spominjamo njenega dolgega življenja, predanega služenja in vsega, kar nam je pomenila."

"Poleg tega sem globoko hvaležen za naklonjenost in podporo, ki ste jo v tem letu, ko dajeva vse od sebe, da bi vam služila, izkazali moji ženi in meni," je še dodal kralj. Palača je sporočilu dodala še do zdaj neobjavljeno fotografijo pokojne kraljice iz leta 1966, ko ji je bilo 42 let. Fotografija je po pojasnilih Bukcinghamske palače nastala kot del uradnega fotografiranja 16. oktobra 1966, posnel pa jo je dolgoleti uradni fotograf palače Cecil Beaton.

Medtem ko bo Karel dan zaznamoval zasebno, pa se bosta njegov prvorojenec in naslednik, princ William, skupaj z ženo Kate udeležil zasebnega verskega obreda v katedrali svetega Davida v Walesu. Kot je to v navadi, bodo v Londonu ta dan sprožili tudi salve.

Elizabeti so se ob obletnici poklonili tudi predstavniki britanske politike, gospodarstva in družbe, vključno s političnim vrhom, in praktično soglasno opominjali na izjemno kraljičino dediščino, enotnost in povezovalnost, katerih simbol je bila, in njeno predanosti kraljevini.

V nasprotju s svojo materjo ima Karel gotovo veliko manj karizme, prestol je nasledil že precej v letih, zato mlajšim ni ravno blizu, a kraljeva družina kljub temu ostaja visoko na lestvici priljubljenosti v Združenem kraljestvu. Najbolj priljubljen član je (pričakovano) prvi v vrsti za prestol, valižanski princ William, skupaj z ženo Kate, saj ju glede na nedavno raziskavo YouGov podpira 74 oz. 72 odstotkov vprašanih, daleč pred kraljem Karlom (60-odstotna podpora) pa je tudi njegova mlajša sestra Anne, ki jo pozitivno ocenjuje 73 odstotkov vprašanih.

Sorodna novica Okronali britanskega kralja Karla III. in kraljico Camillo

Čeprav Karel ni tako priljubljen kot Elizabeta pred njim, pa 60-odstotna podpora glede na pretekle raziskave vseeno predstavlja rast, saj ga je še lani podpiralo komaj 44 odstotkov vprašanih. Monarha se je pred zasedbo prestola držal sloves vzkipljivega in ekscentričnega človeka brez dlake na jeziku, a se je v zadnjem letu, kot kaže, povsem podredil svoji vlogi nevtralnega državnika, ki ne razburja z izražanjem svojega mnenja ali kakršnim koli opredeljevanjem.

V prvem letu vladanja je po tradiciji opravljal večinoma domače delovne obiske, v drugem letu pa je pričakovati tudi več tujih obiskov. Prihodnji teden bo tako odpotoval v sosednjo Francijo, kamor bi moral oditi že marca, a so pot zaradi tamkajšnjih protestov odpovedali. Neuradno pa kraljeva palača pripravlja tudi večjo turnejo, v okviru katere naj bi skušal kralje okrepiti odnose z državami Btitanske skupnosti narodov (Commonwealth).

Poklon Njenemu veličanstvu Elizabeti II.