Kraljevi par. Foto: EPA
Kraljevi par. Foto: EPA

Kraljevi par je na grad Windsor pripotoval tri dni pred začetkom nove karantene s posestva Sandringham na vzhodu Anglije, je danes sporočila Buckinghamska palača.

94-letna kraljica in njen 99-letni soprog zaradi njune visoke starosti veljata za še posebej ogrožena zaradi covida-19. Par je že prvo obdobje karantene spomladi preživel na gradu Windsor.

Princ Philip, ki nima več kraljevih obveznosti, običajno živi v Sandringhamu. Da bo ženo spremljal na grad Windsor in se vrnil v "mehurček njene visokosti", kakor ljubkovalno pravijo ozkemu krogu kraljičinega osebja v času pandemije, je sporočil po sobotni napovedi nove enomesečne karantene.

Tiskovni predstavnik Buckinghamske palače je pojasnil, da je vojvoda Edinburški vrnitev na grad Windsor sicer načrtoval že nekaj časa.

Grad Windsor. Foto: EPA
Grad Windsor. Foto: EPA

Ustavitev javnega življenja na Otoku

Novo štiritedensko zaprtje javnega življenja naj bi se v Angliji začelo v četrtek in trajalo do 2. decembra.

Prepovedano je vsakršno druženje na javnih ali v zaprtih prostorih, zaprli bodo vse nenujne trgovine, odprte pa bodo ostale šole in fakultete, je napovedal britanski premier Boris Johnson.

Velika Britanija je med najhuje prizadetimi državami v Evropi z novim koronavirusom. Do zdaj je zaradi covida-19 umrlo že skoraj 47.000 ljudi. V soboto so potrdili mejnik milijon okužb s koronavirusom od začetka pandemije.

Strokovnjaki opozarjajo, da bi v najslabšem primeru na Otoku zaradi covida-19 lahko umrlo več kot 80.000 ljudi.