Zadnji izmed kraljičinih valižanskih ovčarjev je poginil pred dvema letoma. Foto: Reuters
Zadnji izmed kraljičinih valižanskih ovčarjev je poginil pred dvema letoma. Foto: Reuters

Britansko kraljico naj bi izguba hudo prizadela. "Njeno visočanstvo obožuje svoje pse, vedno pa je izguba velik udarec, predvsem zdaj," je dejal vir za Daily Mail. Zakaj je Vulcan, ki je svoje zadnje dneve preživel v gradu Windsor, poginil, ni znano. Star je bil 13 let, kar pa naj bi bilo za njegovo pasmo pohvalna starost.

Vulcan je bil križanec med jazbečarjem in valižanskim ovčarjem, krajše v angleščini dorgi, kraljico pa je zvesto spremljal od leta 2007. Po njegovi smrti je ob 94-letni monarhinji ostal le še en pasji ljubljenček, Candy.

Pasma dorgijev je v kraljičino življenje vstopila, ko se je jazbečar Pipkin princese Margaret sparil z enim izmed kraljičinih valižanskih ovčarjev. Kraljica je bila sicer znana ravno po ljubezni do slednjih.

Willow, zadnji izmed kraljičinih valižanskih ovčarjev, je poginil l pred dvema letoma. V bistvu so ga uspavali, saj je trpel za rakom. Tako pa se je prvič od konca druge svetovne vojne zgodilo, da na britanskem dvoru ni bilo valižanskih ovčarjev. Med vladanjem je kraljica skrbela že za kar 30 psičkov te pasme, prvega pa je leta 1944, še kot princesa, dobila za darilo za 18. rojstni dan. Leta 2015 se je odločila, da bo pse nehala vzrejati, saj jih v primeru smrti ni želela pustiti za seboj.

Za svoje psičke skrbi osebno

Kraljica je že od nekdaj ljubiteljica psov, zanje pa je vedno dobro poskrbela. Britanska monarhinja naj bi pse vedno poskušala nahraniti sama. Sestavine, ki jih mora zmešati za pasji obed, naj bi ji jih kar na pladnju prinesel njen lakaj.

Princ Andrew je nekoč dejal, da je ravno ljubezen do psov pripomogla k vitalnosti kraljice. "Neverjetna je za svojo starost, hodi na dolge sprehode, zaradi psov je aktivna." Psi, ki so se ji pridružili tudi na potovanjih, naj bi se tudi naučili, kdaj gredo na sprehod. Če je kraljica na glavi nosila tiaro, so obležali na preprogi, če pa so videli, da na glavi ruto, so se navdušeno začeli veseliti sprehoda. Leta 2016 so, v znak praznovanja 90. obletnice kraljičinega rojstva, Willow, Vulcan in Candy tudi pristali na naslovnici Vanity Faira.