Srebrnik s podobo Filipa in Leticije. Foto: EPA
Srebrnik s podobo Filipa in Leticije. Foto: EPA

Srebrnik nosi vrednost 30 evrov, z njim pa so počastili 400 let od drugega dela Don Kihota. Slavna parodija na viteške romane španskega pisatelja Miguela de Cervantesa je namreč izšla v dveh delih - prvi leta 1605, drugi pa 1615.

Kraljeva zakonca med Španci uživala ugled prizemljenega para, ki živi za kraljevo družino razmeroma normalno, od oči javnosti precej umaknjeno in skromno življenje. Imata dve prikupni hčerki, devetletno Leonor, ki je s kronanjem očeta postala prestolonaslednica, in osemletno Sofio.

S kronanjem - španski kralj Juan Carlos se je svojemu sinu umaknil junija lani - sta sicer stopila ob bok britanskemu prestolonasledniku princu Williamu in njegovi družinici, ki pridno polnijo vrstice rumenih medijev po vsem svetu.

Priljubljena kraljica
Felipe se je z neplemkinjo, nekdanjo novinarko Letizio Ortiz, poročil leta 2004. Leticija na prvi pogled ni bila najboljša izbira za princa in prihodnjega kralja. Bila je sicer ena najprodornejših španskih novinark, a je odraščala v meščanski družini in obiskovala javno univerzo. Ko se je poročila s Felipejem, je bila stara že 31 let in bila je ločena.

A je Leticija na svojo stran kmalu pridobila najprej kraljevo družino, zatem pa še špansko javnost, ki je zdaj navdušena nad novo kraljico. Ob objavi novice, da se kralj Juan Carlos umika, so jo španski mediji označili za prvo "človeško" kraljico, ki se je nekoč v službo vozila s podzemno železnico in si za nakup stanovanja najela kredit.