Nova članica kraljeve družine se je rodila v petek ob 11.40 v bolnišnici v Santa Barbari v Kaliforniji. Lili se je pridružila bratu Archieju, ki je 6. maja dopolnil dve leti (na fotografiji leta 2019.) Deklica je osma v vrsti za britanski prestol, sicer pa je enajsta pravnukinja britanske kraljice Elizabete II. Foto: EPA
Nova članica kraljeve družine se je rodila v petek ob 11.40 v bolnišnici v Santa Barbari v Kaliforniji. Lili se je pridružila bratu Archieju, ki je 6. maja dopolnil dve leti (na fotografiji leta 2019.) Deklica je osma v vrsti za britanski prestol, sicer pa je enajsta pravnukinja britanske kraljice Elizabete II. Foto: EPA

"Kraljica, valižanski princ in vojvodinja Cornwallska ter vojvoda in vojvodinja Cambriška so bili obveščeni in so navdušeni ob novici," so po tem, ko je novica o rojstvu drugega otroka vojvode in vojvodinje Susseških obkrožila svet, sporočili iz Buckinghamske palače.

Princ Charles in Camilla sta Harryju, Meghan in velikemu bratu Archieju čestitala tudi na Twitterju. "Želiva jim vse najlepše v tem posebnem času," sta dodala. Čestitke sta delila tudi Harryjev brat, princ William in njegova žena Catherine. "Navdušena sva nad veselo novico o prihodu dojenčice Lili," sta zapisala na družbenih omrežjih.

Harry in Meghan znova starša, rodila se je Lilibet "Lili" Diana

A številni kritiki para, ki se je lani, po "izstopu" iz kraljeve družine, preselil v ZDA, ne morejo brez pripomb mimo dejstva, da sta Harry in Meghan za hčerkino ime uporabili vzdevek njene prababice, kraljice Elizabete II., Lilibet. Tako je namreč izgovarjala svoje ime v otroštvu, ko še ni znala izgovoriti imena Elizabeth, kmalu pa jo je tako začel klicati tudi njen oče, kralj Jurij VI. Vzdevek se je znotraj kraljeve družine ohranil in ni skrivnost, da jo je tako klical tudi pokojni mož, princ Filip.

Harry in Meghan sta, kot je znano, za sina izbrala bolj običajno ime Archie, kar so mnogi videli kot (prvi) odmik od kraljeve družine, zato izbira imena, ki povezavo z britansko kraljico in celotno družino poudarja, vsekakor preseneča. Kot smo že poročali, je "kraljevsko" tudi dekličino drugo ime, Diana, kot poklon Harryjevi pokojni materi.

Poznavalci menijo, da si Harry in Meghan ne bi drznila uporabiti kraljičinega vzdevka brez njene privolitve oz. vsaj vedenja. Foto: Reuters
Poznavalci menijo, da si Harry in Meghan ne bi drznila uporabiti kraljičinega vzdevka brez njene privolitve oz. vsaj vedenja. Foto: Reuters

Medtem ko so kritike zaradi izbire imena omejene na zapise na družbenih omrežjih in se dotikajo tako "nesramnosti" zaradi "kraje" kraljičinega vzdevka kot tudi "prilizovanja kraljici", pa BBC navaja mnenje poznavalke dogajanja okoli kraljeve družine Roye Nikkhah, ki je prepričana, da je bila kraljica o izbiri imena obveščena prej, dopušča pa celo možnost, da je Elizabeta svojemu vnuku in njegovi ženi ime "dovolila" uporabiti.

"Gre za zelo intimno ime, ki ga je kraljica uporabljala vse od zgodnjega otroštva, Zato mislim, da gre za nekakšno diplomatsko oljčno vejico, ponujeno kraljevi družini. Zadnje leto je bilo zelo razdiralno, ko gre za odnose med Harryjem, Meghan in preostalo kraljevo družino," je dejala urednica za področje kraljeve družine pri Sunday Timesu.

Kraljica Elizabeta, princ Filip z otrokoma, Charlesom in Ano. Po rojstvu prvih dveh otrok se je njun zakon znašel v krizi tudi zaradi Filipovega občutka nezadostnosti in nemoči, ko je šlo za debato o priimku.
Kraljica Elizabeta, princ Filip z otrokoma, Charlesom in Ano. Po rojstvu prvih dveh otrok se je njun zakon znašel v krizi tudi zaradi Filipovega občutka nezadostnosti in nemoči, ko je šlo za debato o priimku. "Vreden sem toliko kot prekleta ameba," je eden od njegovih znanih citatov iz tega obdobja. Foto: AP

Deklica je sicer prvi otrok iz ožje kraljeve družine, ki je bil rojen zunaj ozemlja Združenega kraljestva, najverjetneje bo imela tudi ameriško državljanstvo, a kljub razkolu znotraj kraljeve družine ostaja v vrsti za prestol ‒ temu se ne Harry ne njegovi potomci namreč ne morejo odpovedati. Poleg tega bo Lili, ko bo kralj postal Elizabetin prvorojenec Charles, samodejno upravičena tudi do naziva njene kraljevske visokosti, po dogovoru Elizabete in njenega moža Filipa iz 50. let, pa nosi tudi njun "združeni" priimek Mountbatten-Windsor. Ko se je leta 1948 rodil Charles, je namreč Filip besnel, ko je ugotovil, da njegovi otroci ne bodo nosili njegovega priimka. Na koncu sta z ženo dosegla kompromis: vsi njuni potomci po moški liniji, ki niso neposredno v vrsti za prestol, se bodo (lahko) pisali po obeh.

100 let dinastije Windsor ali kako pomemben je (angleški) priimek

Kraljica je zadnjo besedo glede priimka prepustila staršem ‒ drugorojeni Andrew je tako za svoji hčerki Beatrice in Eugenie izbral kraljevi naziv in jima namesto priimka predal naziv svojega vojvodstva (York), najmlajši sin Elizabete in Filipa, Edward, pa je z ženo Sophie po rojstvu hčerke Louise in sina Jamesa pri obeh v rojstni list vpisal priimek Mountbatten-Windsor.

O izvoru obeh priimkov smo sicer v preteklosti že pisali. Priimek Windsor si je izmislil Elizabetin dedek Jurij V. tik pred koncem prve svetovne vojne, ko je bilo ozračje v kraljestvu zelo protinemško nastrojeno. Da se mu ne bi zgodilo podobno, kot se je njegovemu bratrancu, ruskemu carju Nikolaju II., je opustil svoj nemški priimek Saxe-Coburg in Gotha in prevzel ime slovite britanske utrdbe.

Tudi Filipov priimek ima podobne "korenine" ‒ gre namreč za poangležen priimek Battenberg, ki ga je nosila nižja veja knežje družine Hesse-Darmstadt.

To sicer ni prvič, da je kraljica "posodila" svoje ime kakšni svoji (pra)vnukinji: tudi Williamova hči Charlotte namreč nosi tako ime Elizabeth kot ime Diana. Edwardova hči Louise ima med svojimi imeni Elizabeth na tretjem mestu (za Louise in Alice, kot je bilo ime Filipovi materi), podobno tudi Zara Tindall, Elizabeth pa je srednje ime tudi Andreweve hčerke Beatrice.