Zakonca Bezos sta bila poročena več kot 25 let, v zakonu pa so se jima rodili štirje otroci. Foto: EPA
Zakonca Bezos sta bila poročena več kot 25 let, v zakonu pa so se jima rodili štirje otroci. Foto: EPA

Ustanovitelj Amazona Jeff Bezos in njegova žena MacKenzie sta v četrtek sklenila največjo ločitveno poravnavo v zgodovini. Bezosu ostaja 75 odstotkov njunega deleža v največjem spletnem trgovcu na svetu, žena pa bo prejela 36 milijard dolarjev v delnicah. S tem bo postala tretja najpremožnejša Zemljanka. MacKenzie Bezos je svoja deleža v Washington Postu in podjetju Blue Origin prepustila svojemu nekdanjemu možu. Prav tako je Jeffu Bezosu, ki tudi po ločitvi ostaja najbogatejši človek na svetu, prepustila glasovalne pravice iz svojih delnic Amazona.

Tržna kapitalizacija Amazona je približno 890 milijard dolarjev, MacKenzie Bezos pa bo nadzorovala štiriodstotni delež, s čimer bo za investicijskim skladom Vanguard in zdaj že nekdanjim možem tretja najvplivnejša delničarka. Glede na trenutno ceno delnic Amazona gre torej za 35,6 milijarde dolarjev.

Po pisanju revije Forbes 48-letna Mackenzie po ločitveni poravnavi postaja tretja najpremožnejša ženska na svetu, takoj za Francoise Bettencourt Meyers in Alice Walton.
Bezos, ki je zdaj 12-odstotni lastnik Amazona, medtem ostaja najbogatejši človek na svetu in največji delničar v podjetju. Njegovo premoženje je ocenjeno na 110 milijard dolarjev. Sledita mu Bill Gates in Warren Buffett.

Jeff in MacKenzie Bezos sta se poročila leta 1993 in imata štiri otroke. Podjetje Amazon je danes 55-letni Jeff Bezos ustanovil leto pozneje v svoji garaži v Seattlu. Da se nameravata ločiti, sta napovedala januarja.