Michelle Obama je bila aktivna tudi v predvolilni kampanji Joeja BIdna. Foto: AP
Michelle Obama je bila aktivna tudi v predvolilni kampanji Joeja BIdna. Foto: AP

57-letna Obamova je za revijo People povedala, da s soprogom Barackom postavljata svojo fundacijo, "da bi se lahko upokojila in preživljala čas skupaj".

Odkar sta januarja 2017 zapustila Belo hišo, sta zakonca ostala v političnem življenju, vključno z nastopi v sklopu kampanje Joeja Bidna.

Nekaj časa se je ugibalo celo, ali bo Michelle sama kandidirala za predsednico – ali kako drugo vidnejšo funkcijo.

V pogovoru za People je Obamova spregovorila tudi o tem, kako je družina preživljala čas med pandemijo – njuni hčerki, 19-letna Sasha in 22-letna Malia, sta se bili namreč primorani ponovno preseliti domov.

"Najini dekleti bi morali zapustiti gnezdece," razlaga Obamova.

"V bistvu sem kar malce proslavljala, da sta odšli na svoje, meni pa pustili čustveni prostor zase, da ju izpustim. No, nazaj sta! Ta čas nama je omogočil še nekaj dodatnih ukradenih trenutkov z dekletoma."

Barack in Michelle na Bidnovi inavguraciji januarja letos. Foto: AP
Barack in Michelle na Bidnovi inavguraciji januarja letos. Foto: AP

Borila se je z depresijo

Nekdanja prva dama, ki je med pandemijo začela plavati in se naučila plesti, se je dotaknila tudi temnejših plati karantenskega življenja in povedala, kako je lani trpela za blažjo obliko depresije.

"Veliko težkih stvari se je dogajalo. Veliko temnopoltih je umrlo v rokah policije. Samo, da sem videla tisti posnetek zadnjih osmih minut Georgea Floyda ... To te močno prizadene, da ne omenjam še karantene. Depresija je v teh časih razumljiva."

Vprašali so jo tudi, kako se je počutila ob porazu Donalda Trumpa na predsedniških volitvah.

"Za trenutek smo zadihali, a še vedno nas čaka veliko dela. Zato sva z Barackom osredotočena na razvoj naslednje generacije voditeljev prek Fundacije Obama – da bi vsako leto stopila še bolj proč od žarometov in naredila prostor zanje," je povedala.

Na spletni strani Fundacije Obama je zapisano, da želi organizacija "navdihovati, dajati moč in povezovati ljudi", da bi tako spremenili svet. Fundacija zajema vrsto štipendij in projektov, vključno z gradnjo Obamovega predsedniškega centra v Chicagu.

Par sicer ne ravno miruje – poleg fundacije delata še na vrsti drugih projektov, vključno s pisanjem vsak svoje knjige spominov in podcastom – gost zadnjega je bil Bruce Springsteen –, sklenjeno pa imata tudi pogodbo z Netflixom.