Miley Cyrus na znamenitem festivalu Glastonbury junija leta 2019. Foto: Reuters
Miley Cyrus na znamenitem festivalu Glastonbury junija leta 2019. Foto: Reuters

Evropsko sodišče je namreč v sredo spremenilo odločitev patentnega urada EU-ja (EUIPO), ki je leta 2014 odločilo v korist podjetju z Britanskih deviških otokov Cyrus Trademarks.

Miley oziroma njeno podjetje Smiley Miley si je namreč prizadevalo za zaščito blagovne znamke MILEY CYRUS pri EUIPO-ju za vse avdio- in videoizdelke, ovitke za prenosne telefone, elektronske knjige, spletne družabne igre, koledarje in druge izdelke. A postopek je ustavilo podjetje Cyrus Trademarks, ki je že leta 2010 registriralo blagovno znamko CYRUS, zato je nasprotovalo tej želji zvezdnice.

EUIPO je takrat, torej leta 2014, svojo odločitev pojasnil z razlago, da bi lahko prišlo do nejasnosti in zmede med obema blagovnima znamkama. Pri podjetju Smiley Miley so se na odločitev pritožili, a bili lani spet neuspešni, zato so primer prenesli na najvišje sodišče v Uniji, Sodišče Evropske unije s sedežem v Luksemburgu.

Sodišče je v sredo spremenilo odločitev patentnega urada, saj se ni strinjalo z razlago, da bi lahko prišlo do zamenjave blagovnih znamk. Dodali so še, da ime Miley Cyrus nima nobenega pojmovnega pomena. "Blagovna znamka MILEY CYRUS ima jasen in specifičen pomen za določen krog javnosti, saj se nanaša na javno osebo mednarodnega slovesa," so še pojasnili.