Albert II. in Charlene sta dobila dvojčka. Foto: Reuters
Albert II. in Charlene sta dobila dvojčka. Foto: Reuters

Iz palače so sporočili, da se vsi počutijo dobro. Princesa Gabriella Therese Marie se je rodila ob 17.04, čez dve minuti pa je na svet prijokal še njen brat Jacques Honore Rainier. Deček je kot moški potomec prvi v vrsti za prestol, saj daje monaška zakonodaja prednost dečku, čeprav se je rodil drugi.

Z njegovim rojstvom se je spremenil vrstni red za knežji prestol. Doslej sta bila prva v vrsti Albertova sestra, 57-letna Caroline Hannoverska in njen najstarejši sin, 30-letni Andrea Casiraghi. Nezakonska otroka Alberta II. pa v skladu z monaško zakonodajo nista upravičena do prestola.

Dvojčka sta prva otroka 56-letnega monaškega kneza Alberta II. in 36-letne kneginje Charlene, nekdanje olimpijske plavalke, ki sta se poročila leta 2011. V skladu s tradicijo je malemu Jacquesu že ob rojstvu pripadel naziv markiza Bauxa, Gabrielli pa naziv grofice Carladèsa.

Novico o rojstvu prvih dveh v vrsti za monaški knežji prestol so, kot veleva tradicija, najprej oznanili zvonovi, ki so po mali državici doneli nepretrgoma 15 minut, sledile so topovske salve - po 21 strelov za vsakega otroka.

Novica o naraščaju je neizmerno razveselila Monačane, ki so se leta in leta bali, da bo družina Grimaldi izumrla in da bodo ostali brez vladarja, podrejeni Franciji. Čeprav je leta 2002 Monako spremenil ustavo, tako da je omogočil nasledstvo prestola tudi Albertovi starejši sestri Caroline oz. njenima sinovoma (do takrat je veljalo, da lahko prestol nasledi le vladarjev najstarejši moški potomec, če pa bi vladar umrl brez moških potomcev, bi bila prihodnost kneževine neznanka), je v državi še vedno vladala negotovost.