Kot iz kakšnih drugih časov – banket v čast kralju Karlu III. v Versaillesu. Foto: Reuters
Kot iz kakšnih drugih časov – banket v čast kralju Karlu III. v Versaillesu. Foto: Reuters

Karel III. je v sredo prišel na tridnevni državniški obisk v Francijo, s katerim želi okrepiti odnose med državama, ki so v zadnjem času naleteli na precej ovir, od brexita do vprašanja prebežnikov.

Macron in njegova žena Brigitte sta zvečer v znameniti versajski palači, ki je bila na obrobju Pariza zgrajena v 17. stoletju, za Karla in njegovo ženo Camillo priredila razsipno večerjo. "Vezi med našima državama segajo daleč nazaj, a vem, da bomo še naprej skupaj pisali zgodovino naše celine, kljub brexitu," je v zdravici dejal Macron. Karel, ki sicer tekoče govori francosko, pa je dejal, da si želi, da "oživijo prijateljstvo, ki bo zmoglo premagati vse izzive 21. stoletja".

Karel III. in Emmanuel Macron želita odnosom med državama dati nov zagon. Foto: Reuters
Karel III. in Emmanuel Macron želita odnosom med državama dati nov zagon. Foto: Reuters

Med povabljenimi na večerjo je bilo 150 znanih francoskih in angleških državljanov, med njimi pevec Mick Jagger, britanski igralec Hugh Grant, nekdanji nogometni trener Arsene Wenger, nogometaš Didier Drogba in najbogatejši Francoz, direktor prestižnega podjetja LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), Bernard Arnault.

Vrhunska kulinarika

Izbrancem so postregli z modrim jastogom in tremi siri, z dvema francoskima in enim angleškim, ki jih je izbral priznani francoski sirar Bernard Antony. Gostje so tako po njegovi izbiri okušali sir pélardon, ki je narejen iz surovega kozjega mleka in je značilen za regiji Cévennes in Languedoc, sir comté de grande garde, ki je zorel 30 mesecev ter britansko skuto stichelton s slivovim džemom, piše Euronews.

Nekateri sicer menijo, da je takšno razkazovanje bogastva, za nameček še v Versaillesu, ki je vedno veljal za simbol priviligiranosti, v času, ko se mnogi Francozi in Britanci bojujejo z vse višjimi življenjskimi stroški, neprimerno in neokusno.

Karel in Camilla bosta v četrtek v spremstvu francoskega predsednika in njegove žene obiskala katedralo Notre-Dame, v kateri po hudem požaru leta 2019 še vedno potekajo obnovitvena dela, v petek pa se bosta odpravila v jugozahodno francosko mesto Bordeaux, kjer bosta obiskala tudi vinograd, v katerem pridelujejo organska vina.

Partnerstvo za podnebne spremembe

Predtem je Karel III. v govoru v francoskem senatu predlagal britansko-francosko partnerstvo za boj proti podnebnim spremembam po vzoru t.i. Entente Cordiale, vrste sporazumov, ki sta jih Francija in Velika Britanija sklenili leta 1904. Obljubil je tudi, da si bo prizadeval za krepitev vezi med Združenim kraljestvom in Francijo.

"Tako kot se skupaj zoperstavljamo vojaški agresiji, si moramo skupaj prizadevati za zaščito sveta pred našim največjim izzivom - globalnim segrevanjem, podnebnimi spremembami in katastrofalnim uničevanjem narave," je poudaril.

Britanski kralj je partnerstvo za boj proti podnebnim spremembam predlagal le dan po tem, ko je britanski premier Rishi Sunak napovedal bolj pragmatičen pristop in milejšo politiko Velike Britanije na tem področju.

"Združeno kraljestvo bo vedno ena od najtesnejših zaveznic Francije," je v francoščini še dejal Karel III. in poudaril, da je skupni potencial držav neomejen. Obljubil je, da bo v času svojega vladanja storil vse, kar je v njegovi moči, da bi okrepil odnose med njima. Vezi med državama ob Rokavskem prelivu pa je označil za nepogrešljive.

Izpostavil je tudi podporo Pariza in Londona Kijevu ob ruski invaziji v Ukrajini. "Skupaj smo neomajno odločeni, da bo Ukrajina zmagala in da bodo prevladale naše svoboščine, ki jih tako cenimo," je dejal kralj. Ob tem je obsodil agresijo Rusije proti Ukrajini.