Foto: Reuters
Foto: Reuters

V petek sta se zakonca, oblečena v elegantna kostima, sprehodila po rumeni preprogi, da bi se udeležila sprejema za udeležence Igre nepremagljivih (angl. Invictus Games), pa tudi njihove prijatelje in družinske člane. Danes sta bila na uradnem začetku iger bolj sproščeno oblečena, ves čas pa sta bila dobro razpoložena.

Meghan in Harry na slavnostnem odprtju iger Invictus. Foto: Reuters
Meghan in Harry na slavnostnem odprtju iger Invictus. Foto: Reuters

Princ Harry je pred leti služil v britanski vojski v Afganistanu, leta 2017 pa je ustanovil igre Invictus, Na njih se merijo ranjeni vojni veterani, cilj iger pa je zbirati sredstva za zdravljenje ranjenih ali bolnih vojakov.

Na dogodku naj bi se vojvodskemu paru pridružila tudi filmska ekipa Netflixa, saj naj bi v Haagu posneli tudi del serije The Heart of Invictus.

Na letošnjih igrah sodeluje več kot 500 udeležencev iz 20 držav.

Med njimi je največ ovacij požela ukrajinska ekipa, ki jo sestavlja 19 posameznikov. Na Nizozemsko sicer ni prispela ena izmed članic, zdravnica Julija Pajevska, ki naj bi bila trenutno zaprta v obleganem ukrajinskem mestu Mariupolj.

Britanski rumeni tisk kritičen
Udeležbo na igrah sta Harry in Meghan izkoristila za obisk kraljice Elizabete II. na gradu Windsor.

Britanski tabloidi so bili ob tem kritični do para, saj sta prejšnji mesec izpustila spominsko mašo za kraljičinega soproga, princa Filipa, ki je umrl aprila lani, le nekaj tednov pred svojim 100. rojstnim dnem.

Harry in Meghan sta se pred dvema letoma umaknila iz javnosti, sprva v Kanado in nato v Kalifornijo. Zaradi njune odločitve o opustitvi kraljevega življenja je britanska vlada ukinila varovanje Harryja ob obiskih v Veliki Britaniji, ki so ga doslej financirali davkoplačevalci.
Princ pa poskuša odločitev po pravni poti razveljaviti. Ponudil je tudi, da bi za varovanje britanske policije plačal sam, a je notranje ministrstvo to zahtevo zavrnilo.