Aredrn je med novinarsko konferenco komaj zadrževala solze. Foto: Reuters
Aredrn je med novinarsko konferenco komaj zadrževala solze. Foto: Reuters

"Odhajam, ker s tako privilegirano vlogo pride tudi odgovornost. Odgovornost, da veš, kdaj si prava oseba za vodenje in tudi kdaj nisi. Vem, kaj to delo zahteva in vem, da v sebi nimam več dovolj energije, da bi jo lahko opravljala pravično. Tako preprosto je to," je dejala.

"To poletje sem upala, da bom našla način, da se pripravim ne na še eno leto, ampak na še en mandat – saj to leto zahteva to, a mi ni uspelo," je povedala 42-letna Ardern.

Ardern je leta 2017 s 37 leti postala najmlajša ženska na čelu vlade na svetu, zdaj pa je pri sebi ugotovila, da nima dovolj energije, da bi nadaljevala na tem položaju. Šest napornih let na položaju terja svoj davek, je pojasnila. "Eno je voditi državo v mirnih časih, nekaj drugega pa je krmariti skozi krize," je poudarila. Povedala je tudi, da se zaveda, da bo zaradi njene odločitve veliko razprav o tem, kaj je bil "pravi razlog" za odhod, vendar je zagotovila, da je to to, kar je povedala.

Na novinarski konferenci je potrdila, da bodo volitve 14. oktobra, sama pa se ne bo potegovala za ponovno izvolitev.

Vesela je, da bo lahko ves časa preživela s svojo štiriletno hčerko Neve, saj bo letos začela hoditi v šolo. Ko jo je rodila, je bila šele druga ženska na svetu, ki je otroka dobila v času, ko je kot izvoljena političarka vodila državo. V sporočilu zaročencu Clarku Gayfordu pa je zapisala: "Dajva se končno poročiti."

Ardern je novinarsko konferenco zapustila v spremstvu zaročenca. Foto: Reuters
Ardern je novinarsko konferenco zapustila v spremstvu zaročenca. Foto: Reuters

Jacinda Ardern je Novo Zelandijo uspešno vodila skozi pandemijo covida-19 in več drugih kriz, kot sta bila teroristični napad na dve mošeji v Christchurchu marca 2019 in izbruh vulkana na Belem otoku decembra 2019.

Med vodenjem novozelandske vlade se je zavzemala za pravice žensk, odpravo revščine in ekonomsko enakost.

Vladajoča laburistična stranka bo v nedeljo izbirala novega voditelja in ta bo tudi vodil vlado do naslednjih volitev. Aredrn je izrazila prepričanje, da bo njena stranka izšla kot zmagovalka volitev.

Tudi za poznavalce je odstop Ardern presenečenje, saj je kljub padcu javnomnenjske podpore laburistični stranki po volitvah leta 2020, med prebivalci še vedno veljala za najprimernejšo predsednico vlade.

Njeno priljubljenost je sicer v zadnjem letu načela najvišja inflacija v zadnjih treh desetletjih, zvišanje obrestnih mer in povečanje kriminala v državi.

"Jacinda Ardern je svetu pokazala, kako voditi z intelektom in močjo. Pokazala je, da sta empatija in poznavanje močni vodstveni lastnosti," je v odzivu na njen odstop dejal avstralski premier Anthony Albanese.

Presenetljiv odstop novozelandske premierke
Jacinda Ardern napovedala odstop s položaja premierke