Vojvoda in vojvodinja Susseška. Foto: Reuters
Vojvoda in vojvodinja Susseška. Foto: Reuters

96-letna britanska monarhinja je v četrtek predčasno zapustila dogajanje na prvi dan praznovanja platinaste obletnice njenega vladanja, saj je čutila "določeno mero neugodja", zato je ostala na gradu Windsor, kjer je sinoči med drugim prižgala slavnostne luči. Kot so pojasnili v Buckinghamski palači, bi potovanje nazaj v London zanjo predstavljalo prevelik napor, zato se je odločila, da zahvalno bogoslužje izpusti.

So jo pa v Katedrali svetega Pavla "zastopali" trije od štirih otrok, torej sinova Charles z ženo Camillo in Edward, ki je prišel z ženo Sophie, s hčerko Louise in sinom Jamesom, ter hčerka Anne. Andrewa na dogodku ni bilo, uradno zato, ker ima covid-19, neuradno pa je bila njegova odsotnost (verjetno predvsem zaradi očitkov o spolnih zlorabah mladoletnih) znana že vnaprej.

Vojvoda in vojvodinja Cambriška, vojvodinja Cornwallska in valižanski princ. Foto: Reuters
Vojvoda in vojvodinja Cambriška, vojvodinja Cornwallska in valižanski princ. Foto: Reuters

Največ pozornosti sta pričakovano požela Charlesov sin Harry in njegova žena Meghan, saj je bil to prvi javni dogodek, ki sta se ga na Otoku udeležila skupaj, odkar sta se odselila v ZDA. Vojvoda in vojvodinja Susseška sta bila po sedežnem redu očitno posedena "šele" v drugi vrsti, torej za "uradno" kraljevo družino, a sta kljub vsemu požela daleč največ pozornosti. Številni so ju glasno in z navdušenjem pozdravili, se je pa iz množice radovednežev, ki so se zbrali pred katedralo, slišalo tudi nekaj vzklikov neodobravanja, poroča Reuters.

Sorodna novica Vojaška parada v čast kraljice Elizabete II. Na balkonu ob njej princ Charles in princ William.

Susseška sta na Otok sicer pripotovala v sredo, v četrtek ju je bilo videti tudi v Buckinghamski palači (ne pa tudi na balkonu med ožjo kraljevo družino). V London sta pripeljala tudi oba otroka, triletnega Archieja in enoletno Lilibet, ni pa povsem jasno, ali sta dekletce kraljici že predstavila ali ne.

Precej opazen je bil tudi prihod aktualnega britanskega premierja Borisa Johnsona, a zaradi povsem drugih razlogov: tam zbrani oboževalci kraljeve družine in drugi radovedneži so ga namreč glasno izžvižgali.

Bogoslužje sta sicer zaznamovala tudi dva manjša "incidenta" – zaradi slabega počutja sta se namreč dva izmed vojakov, ki so postrojeni pred katedralo, zgrudila, eden je za nekaj trenutkov celo izgubil zavest.