Preglaaaaasnooooo! Louis je bil precej nenavdušen nad hrupom letal. Foto: Reuters
Preglaaaaasnooooo! Louis je bil precej nenavdušen nad hrupom letal. Foto: Reuters

Eden najbolj množičnih dogodkov v okviru štiridnevnega praznovanja, vojaška parada Trooping the Colour (Pozdrav zastavi), je postregel s številnimi videoposnetki in fotografijami kraljeve družine, predvsem tistih članov, ki jih je v središču pozornosti mogoče videti le ob izjemnih priložnostih.

Največ navdušenja je tokrat požel najmlajši otrok vojvode in vojvodinje Cambriških, štiriletni Louis, ki je po eni strani užival v kočiji med parado, a je obenem tudi jasno pokazal, da ga hrup preleta letal močno moti. Fotografi so v objektiv ujeli tudi njegovo sestro Charlotte in brata Georgea, pa tudi druge kraljičine pravnuke, na primer hčer Zare Tindall, Mio Grace, ter njeno sestrično Savannah Phillips (hčer Zarinega brata Petra Phillipsa).

Za dodatno pozornost javnosti sta poskrbela "izgubljeni vnuk", princ Harry, in njegova žena Meghan, ki sta se z otrokoma Archiejem in Lilibet posebej za to priložnost vrnila na Otok. Triletnega sina in eno leto staro hčer sicer še naprej skrivata pred očmi javnosti, sta se pa sama pokazala v ozadju slovesnosti – svet so tako obšle fotografije njunega prihoda v Buckinghamsko palačo, videti pa ju je bilo mogoče tudi med samo parado, a ne na balkonu, skupaj z drugimi člani, ampak zgolj v ozadju.

Harry in Meghan ob prihodu v Buckinghamsko palačo. Gre za prvi uradni dogodek, ki sta se ga udeležila (čeprav ne javno) skupaj, odkar sta se preselila v ZDA. Foto: Reuters
Harry in Meghan ob prihodu v Buckinghamsko palačo. Gre za prvi uradni dogodek, ki sta se ga udeležila (čeprav ne javno) skupaj, odkar sta se preselila v ZDA. Foto: Reuters

Slavje se sicer danes nadaljuje z zahvalnim obredom v Katedrali svetega Pavla, a se ga na presenečenje številnih sama kraljica ne bo udeležila, saj bi bila obveznost prenaporna zanjo, so sporočili iz palače. V četrtek je sicer sodelovala na večini načrtovanih dogodkov, zvečer pa se je predčasno umaknila v svoje zasebne sobane gradu Windsor, poroča Reuters.

Poleg kraljice na verskem obredu gotovo ne bo niti princa Andrewa, ki je bil, kot so sporočili iz Buckinghamske palače, pozitiven na testiranju na novi koronavirus. Njegove udeležbe javnost tudi sicer ni ravno pričakovala, saj se je zaradi povezave s pedofilskim škandalom in očitkov o spolnih zlorabah mladoletnih že pred časom moral umakniti iz javnosti.

Po poročanju Reutersa pa se bosta obreda gotovo udeležila vojvoda in vojvodinja Susseška, zanju bo to prvi javni dogodek, ki se ga bosta udeležila, odkar sta leta 2020 napovedala, da se umikata iz ožje kraljeve družine, in se preselila v ZDA. Harryja samega je bilo sicer mogoče na Otoku v javnosti videti že lani, na pogrebu dedka, vojvode Edinburškega, Meghan pa je bila takrat noseča z Lilibet, zato je ostala v Kaliforniji.

Praznovanje 70-letnice Elizabete na prestolu se bo sicer nadaljevalo še v soboto, ko bodo kraljici zapeli številni britanski glasbeni zvezdniki, in se sklenilo z velikim javnim dogodkom v nedeljo.

Združeno kraljestvo zaznamovalo jubilej kraljice Elizabete II.
Kraljičin jubilej je velik pospeševalec britanskega turizma