Britney Spears že več kot 12 let živi pod pravnim skrbništvom svojega očeta. Foto: AP
Britney Spears že več kot 12 let živi pod pravnim skrbništvom svojega očeta. Foto: AP

Ta teden poteka sodna obravnava v primeru nadzora nad finančnim delom posesti pevke in pop zvezde Britney Spears, ki je zaradi psihičnih težav pod skrbništvom svojega očeta Jamieja Spearsa.

Jamie je bil vse od začetka njenih težav leta 2007 njen edini pooblaščeni skrbnik, dokler ni lani zaradi zdravstvenih težav skrbništva začasno predal Jodiju Montgomeryju, ki se s pravnim skrbništvom ukvarja poklicno. Ob očetovi želji, da po izboljšanju zdravstvenega stanja znova prevzame skrbništvo nad svojo hčerko, se je nato vnel sodni spor.

Po besedah odvetnika pevke oče namreč Britney sili v ponovno nastopanje, čeprav si sama tega ne želi. Zato želijo skrbništvo nad njo stalno prenesti na Montgomeryja, čemur Jamie nasprotuje.

Sodnik je odvetnike pevke prosil za pisno izjavo, v kateri bi Britney jasno nakazala, da želi spremeniti svojega pravnega skrbnika, a njen odvetnik je dejal, da je to nemogoče. Po njegovem mnenju je njeno trenutno stanje bolj podobno bolniku v komi, ki ne more sam dajati soglasja, zato morajo njegove interese zastopati drugi.

Primer že več let razburja pevkine oboževalce, številni pa so se zbrali v tako imenovano gibanje Osvobodite Britney, ki zahteva, da se pravno skrbništvo nad njenim življenjem ukine, saj naj bi bila v njem ujeta. Gibanju so nov zagon prejšnji mesec dale pevkine izjave, klici na pomoč, ki naj bi podpirale njihove napore.