V svojem domu v Parizu. Foto: AP
V svojem domu v Parizu. Foto: AP

Dvakratna oskarjevka je morda najbolj znana po vlogi Melanie Wilkes v filmu V vrtincu in je krepko preživela druga dva protagonista ‒ Vivien Leigh, ki je igrala Scarlett O'Haro, je umrla za rakom leta 1967, stara 53 let, Clark Gable, filmski Rhett Butler, pa je za posledicami srčnega napada umrl leta 1960. Star je bil 59 let.

V vrtincu, posnet leta 1939, velja za eno največjih hollywoodskih klasik, a se je zadnje čase v luči ameriških protestov proti rasizmu, znašel pod drobnogledom zaradi svoje upodobitve suženjstva.

S Hattie McDaniel in Vivien Leigh v filmski klasiki V vrtincu. Foto:IMDB
S Hattie McDaniel in Vivien Leigh v filmski klasiki V vrtincu. Foto:IMDB

Junija so zato film zaradi rasističnih elementov umaknili s platforme HBO Max, po dveh tednih pa so ga nanjo vrnili, a z opozorilom, da "zanika grozote suženjstva".

De Havillandova v filmu igra Scarlettino svakinjo, za svojo vlogo pa je bila tudi nominirana za oskarja.

Na zlati kipec je sicer morala počakati še nekaj časa, preden ga je prejela leta 1946 za vlogo v filmu Vsakomur svoje (To Each His Own), tri leta kasneje pa še za vlogo v filmu Dedinja (The Heiress).

Več desetletij dolg sestrski spor

Leta 2017 ji je britanska kraljica Elizabeta II. kot najstarejši osebi podelila plemiški naziv "dame". "Da prejemam to čast na svoj 101. rojstni dan, je zagotovo najbolj zadovoljujoče darilo," je povedala takrat.

Takratni predsednik ZDA George W. Bush je leta 2008 De Havillandovi podelil nacionalno odličje za njen prispevek k umetnosti. Foto: AP
Takratni predsednik ZDA George W. Bush je leta 2008 De Havillandovi podelil nacionalno odličje za njen prispevek k umetnosti. Foto: AP

Neuničljiva veteranka se je isto leto v medijih znašla tudi zaradi tožbe, ki jo je vložila proti TV-mreži FX zaradi tega, kako so jo upodobili v miniseriji Spor: Bette in Joan. Tožbo je izgubila.

De Havillandova pa je slovela tudi po svojem lastnem sporu, z mlajšo sestro Joan Fontaine, še eno od zvezd zlate dobe Hollywooda, prav tako dobitnico oskarja.

Fontainova je umrla leta 2013 stara 96 let, nekoč pa je o sporu s sestro dejala: "Poročila sem se prva, osvojila oskarja prej kot Olivia, in če še umrem prva, bo nedvomno razkačena, ker sem jo tudi v tem prehitela."

De Havillandova živi v Parizu vse od leta 1955, ko se je v drugo poročila s Pierrom Galantom, urednikom revije Paris Match. Par se je razšel leta 1962, a še šest let živel pod isto streho in vzgajal hčerko Gisèle.