Oprah je šolo odprla leta 2007, zanjo pa je namenila 40 milijonov dolarjev. Foto: EPA
Oprah je šolo odprla leta 2007, zanjo pa je namenila 40 milijonov dolarjev. Foto: EPA
Oprah Wnfrey
Odkar je Oprah prerezala trak, sta se v šoli zgodila že dva primera nasilja. Foto: EPA

Virginia Mokgobo se je pred sodiščem zagovarjala zaradi 14 obtožb spolne zlorabe ter fizičnega in psihičnega nasilja nad šestimi deklicami, ki so se šolale v internatu, ki ga je leta 2007 odprla ameriška TV-zvezdnica ter ena najbogatejših in najvplivnejših žensk na svetu.

Sodišče je Mokgobovo po dolgotrajnem postopku oprostilo vseh obtožb, tožilstvo pa je napovedalo, da se na razsodbo ne bo pritožilo, poroča Associated Press. Predstavnik južnoafriškega državnega tožilstva Mthunzi Mhaga je pojasnil: "Sodišče je dobilo občutek, da nam ni uspelo brez trohice dvoma dokazati, da je kriva."

Dekleta je pohvalila za pogum
Vsega tega Winfreyjeva ni najbolje sprejela - dejala je, da je nad odločitvijo razočarana, obenem pa se je zahvalila dekletom, ker so zbrala dovolj poguma, da so se na sodišču soočila z ravnateljico: "Za vedno bom ponosna na teh devet deklic, ki so pričale pogumno in s prepričanjem, da jih bodo slišali."

Ob tem je še dejala, da je preostalo osebje šole odločeno, da bo šolarkam omogočilo tisto, kar si zaslužijo - izobrazbo, ki jih bo omogočala razcvet. Oprah je ob tem še spomnila, da je bila tudi sama v mladosti žrtev zlorabe in da jo je to, da se je zloraba dogajala tudi v "njeni" šoli, močno prizadelo.

"Res je nesreča, da se je to zgodilo, še posebno zaradi vsega, kar je Oprah Winfrey naredila za te otroke in šolo. A na žalost je tako, da je vsak sodni sistem narejen tako, da ni pomembno, kaj veš, ampak ali lahko to dokažeš na sodišču," je še dejal predstavnik tožilstva.

Lani izbruhnil še en škandal
TV-voditeljica je idejo za šolo za mlade Južnoafričanke dobila po srečanju z nekdanjim predsednikom JAR-a Nelsonom Mandelo, nato pa v internat vložila več kot 40 milijonov dolarjev. A že kmalu po slovesnem odprtju so se začele težave - najprej je šest deklic potožilo, da jih je ravnateljica silila k poljubom, lani pa je izbruhnil še en škandal - sedem šolark so začasno izključili, ker naj bi nadlegovale eno izmed mlajših deklet.