Nov izlet v Twin Peaks bi padel ravno na 25. obletnico konca serije. Foto: Youtube
Nov izlet v Twin Peaks bi padel ravno na 25. obletnico konca serije. Foto: Youtube
Takole je Laura Palmer v podobi Sheryl Lee dahnila agentu Daleu Cooperju (Kyle MacLachlan) v zadnji epizodi in s tem 25 let ohranjala upanje pri oboževalcih serije. Foto: Youtube
Plakati za tretjo sezono Twin Peaksa so že izdelani, tudi skoraj celotna izvirna igralska zasedba se je veselila povratka. Foto: Showtime
Takole sta predsednik Showtima in Kyle MacLachlan lani napovedala vrnitev v Twin Peaks – s skodelico "prekleto dobre kave". Foto: Reuters
Kyle MacLachlan kot agent Dale Cooper in Sherilyn Fenn kot seksapilna Audrey Horne. Foto: ABC

Prav zato je bila novica, da se Lynch vrača na kraj zločina in da bo tokrat, ne kot leta 1991, imel popolnoma proste roke, sprejeta s tako huronskim navdušenjem. Če je v času pomanjkanja izvirnega talenta vsakršna napoved spinoffa, nadaljevanja ali oživitve deležna mešanih občutij in očitkov molzenja krave, ki je pred leti prinašala denar, je bila ta napoved sprejeta zgolj z olajšanjem.

Zakrknjeni feni Twin Peaksa so namreč leta (desetletja) moledovali za nadaljevanje predčasno končane serije, ki se je v drugi sezoni pokvarila predvsem zaradi neskladij med TV-hišo ABC, ki je izvirno serijo predvajala, in Lynchem, pa tudi med Lynchem in soavtorjem serije, scenaristom Markom Frostom. V retrospektivi za smrt Twin Peaksa oboževalci krivijo predvsem ABC, ki ni imela posluha za serijo, ki se je zdela tako pred časom, in za Lyncheve muhe.

Model za TV-zgodovino
Kljub vsem tegobam in grenkim priokusom pa serija danes velja za eno najvplivnejših v TV-zgodovini, njen duh in zasnovo pa so poskušale v teh 25 letih oponašati mnoge, a s precej manj uspeha.

Twin Peaks je pač s kamero, glasbo in bizarnimi liki popolno ujel mističnost malega kraja na severozahodu ZDA, skrivnostni umor srednješolske kraljice Laure Palmer in njeno dvojno življenje sta burila gledalce in jim kratila spanec, ozračje, tako izvrstno zbalansirano med srhljivko, nadnaravnim, komičnim, detektivko in žajfnico, pa se zdi neponovljivo.

Proste roke
Oživitev Twin Peaksa je iz pobožnih želj postala zelo realna možnost, ko se je Lynch povezal s Showtimom, mrežo, pri kateri imajo posluh za izvirne ideje in avtorski pristop. In očitno so tudi razumeli, kako zelo pomembno je dati Lynchu proste roke, zato so mu lani obljubili, da se ne bodo popolnoma nič vpletali v scenarij, da bo njihova naloga zgolj in samo "podpisovanje čekov".

No, in prav tu se je, kot kaže, zataknilo. Ko se je na teh čekih vseeno pojavilo malce preveč ničel. In potem, ko so se že pred tremi tedni pojavila prva namigovanja, da oživitev Twin Peaksa, napovedana za leto 2016, "zaradi zapletov" ni več tako zelo gotova, je sinoči novico na Twitterju in Facebooku potrdil še Lynch.

"Dragi prijatelji. Showtime ni ukinil Twin Peaks. Po letu dni in štirih mesecih pogajanj sem projekt zapustil jaz, ker mi ni bilo ponujeno dovolj denarja, da bi napisal scenarij tako, kot se mi je zdelo, da je treba. Ta vikend sem začel klicariti igralce in jih obvestil, da Twin Peaksa ne bom režiral. Ni pa nujno, da to pomeni, da Showtime Twin Peaksa ne bo oživil. Ljubim svet Twin Peaksa in si želim, da bi se lahko stvari izšle drugače," je zapisal 69-letni režiser, ki stoji za klasikami, kot so Modri žamet, Divji v srcu in Mulholland Drive.

Drugače povedano: Scenarij za novi Twin Peaks je spisan, pod njim sta podpisana oba izvirna avtorja, Lynch in Frost, a dejstvo je, da snemanje serije brez prisotnosti Lyncha ne bi bilo več isto, česar se zaveda tudi igralska zasedba, ki je v dobršni meri vezana prav na režiserja. In mnogi se brez Lyncha ne bi vrnili, pa tudi oboževalce "polovičarstvo" ne bi zadovoljilo – čeprav Lynch v bistvu ni režiral vseh delov izvirnega Twin Peaksa.

Twin Peaks brez Lyncha?
Oboževalci so takoj po slabi napovedi skočili v zrak, začeli uperjati prst v Showtime, kako da nima posluha za umetnost in kako naj vendar zbere toliko denarja in ga izroči Lynchu. Na spletni strani change.org so nemudoma začeli peticijo v podporo seriji, padle so tudi ideje o t. i. crowdfundingu. Vsi sicer niso na strani režiserja, ki ga nekateri označujejo za pogoltnega in lakomnega ter ga opominjajo, da bi moral finančno plat urediti, preden je oboževalcem budil lažno upanje.

Pri Showtimu so sicer še vedno optimistični, da lahko serijo izpeljejo tudi brez Lyncha. "Današnja izjava Davida Lyncha nas je razžalostila, saj smo verjeli, da delamo z Davidom in njegovimi zastopniki za rešitev položaja in še zadnjih nerešenih vprašanj. Tudi Showtime ljubi svet Twin Peaksa in še naprej gojimo upanje, da ga lahko pripeljemo nazaj v vsej njegovi slavi, z obema izjemnima ustvarjalcema, Davidom Lynchem in Markom Frostom, na čelu," so zapisali sinoči.

Tudi predsednik Showtima, David Nevins, naj bi se še vedno na vse kriplje trudil, da bi rešil Twin Peaks, tak, kot je bil zamišljen in predstavljen oktobra z obema izvirnima avtorjema trdno za projektom.

Da bi videli, kaj je zadnja različica sage Twin Peaks 2016 in ali še potekajo taktične igrice med mrežo in Lynchem, bo morda treba še malce počakati, v vsakem primeru pa bi bila velika škoda, če bo res vse skupaj padlo v vodo zaradi tako banalne stvari kot prenizka plača.