Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sorodna novica Mali film, ki mu je uspel veliki met: CODA je zmagovalec letošnjih oskarjev

"Veste, kdo ima najtežjo nalogo danes? Javier Bardem. Če Penelope ne dobi oskarja, potem ga tudi on ne sme. Oba sta nominirana," se je pošalil komik Chris Rock, ki je tokrat podelil oskarja za najboljši dolgometražni dokumentarni film. Javier in Penelope sta se ob tem glasno zasmejala. Potem pa je prišel trenutek, ob katerem je dvorano Dolby v Los Anglesu zajelo veliko nelagodje, ki se ni razpršilo vse do konca podelitve.

"Jada, ljubim te. G. I. Jane 2, komaj te čakam," je dejal Chris Rock ob pogledu na golo glavo Jade Pinkett Smith, žene Willa Smitha. Igralka je zaradi avtoimune bolezni alopecije ostala brez las. Rock se je s svojo opazko namignil na film G. I. Jane, v katerem je Demi Moore igrala vojakinjo s tako pričesko. A Smith ni dobro prenesel šale, prišel je na oder, udaril Rocka in mu zabrusil, naj ne izgovarja imena njegove žene. "Utihni," je Rock dobil Smithov ukaz in razpoloženje v dvorani se je hipoma spremenilo.

Presenečeni Rock je v odgovor dejal, da je bil to največji večer v zgodovini oskarjev.

Nekaj minut pozneje je Smith dobil oskarja za glavno moško vlogo v filmu Kralj Richard, v katerem je upodobil očeta teniških igralk Venus in Serene Williams.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sorodna novica Kako je potekal večer? Glavne nagrade filmu Coda, Willu Smithu in Jessici Chastain

Dvorana je kar malce zadržala dih ob njegovem prihodu na oder, vse je zanimalo, kaj bo povedal v svojem zahvalnem govoru. V tem poslu se moraš veliko pretvarjati, se smehljati, čeprav padajo udarci, je dejal s solznimi očmi. "Hvala Venus in Serena in celotni družini, da ste delili z mano svojo ljubezen. Rad bi bil ambasador take ljubezni in skrbi. Rad bi se opravičil akademiji in drugim nominirancem. To je čudovit trenutek. Ne jočem, ker sem osvojil nagrado. Zaradi ljubezni človek počne nore stvari. Hvala mami, ki me gleda v pletilskem krožku. Hvala družini, ženi. Hvala za to čast, hvala za ta trenutek. Hvala v imenu celotne družine Williams."

A grenek priokus zaradi nedopustnega vedenja je ostal, incident pa je zasedel naslovnice svetovnih medijev.

Ameriška filmska akademija je v odzivu na Twitterju zapisala, da nasprotuje vsakršni obliki nasilja in da je večer namenjen slavljenju zmagovalcev, ki si zaslužijo priznanje.

Na losangeleški policiji so potrdili, da so obveščeni o dogodku, a da Chris Rock ne želi oz. ne namerava vložiti prijave proti oskarjevcu, poroča BBC.

Sorodna novica Moda na oskarjih: bleščeči glamur v pravem pomenu besede

Znani v bran Rocku, deloma pa tudi Smithu

Na incident so se medtem na družbenih omrežjih že odzvali nekateri znani obrazi. Komičarka Kathy Griffin je na primer stopila v bran Rocku: "Zelo slabo je, da prideš na oder in fizično napadeš komika. Zdaj nas mora vse začeti skrbeti, kdo si bo zaželel biti naslednji Will Smith na naših nastopih po klubih in gledališčih." Podobno je menila tudi Mia Farrow, ki je dejala: "Samo šala je bila. To je tisto, kar Chris Rock počne. Vedno hodi po robu. In to je bila zanj še mila šala." "Sicer pa obožujem G. I. Jane," je še pristavila.

Igralka Sophia Bush je bila kritična tako do Smitha kot do Rocka: "Nasilje ni 'okej'. Napad ni nikoli rešitev. Ampak! To je že drugič, da se je Chris na oskarjevskem odru norčeval iz Jade, nocoj kar iz njene alopecie. Da se spraviš na nekoga z avtoimunsko boleznijo, je narobe. Da to storiš načrtno, pa je naravnost okrutno."

Igralec in režiser Rob Reiner pa je bil jasen: "Will Smith se mora Chrisu Rocku globoko opravičiti. Ni opravičila za to, kar je storil. Srečo ima, da ga Chris ne bo tožil zaradi napada."