Že več kot teden dni splet preplavljajo predvsem duhovite fotomontaže Bernieja Sandersa z inavguracije Joeja Bidna. Njegovo podobo s plaščem, namenjenem udobju in ne modi, in z velikanskimi volnenimi rokavicami, ki jih je pred dvema letoma ustvarila vermontska učiteljica Jen Ellis iz starih volnenih puloverjev in reciklirane plastike je Tobey Perales King preoblikovala v lutko.

Okoli 23 centimetrov veliko igračko, ki ji ne manjkajo niti pletene rokavičke in maska, je Perales Kingova nakvačkala dan po inavguraciji, fotografijo pa je delila na družbenih omrežjih. Tako kot izvirna podoba je tudi to utelešenje senzacije postalo uspešnica. Stvariteljica se je tako odločila, da bo majhnega Sandersa ponudila na spletni strani eBay, ves dobiček pa namenila dobrodelni organizaciji Meals on Wheels.

Lutka Bidnovega tekmeca za osvojitev demokratske predsedniške nominacije se je prodala za kar 20.300 ameriških dolarjev (okoli 16.772 evrov), dobitnik pa je želel ostati anonimen. "Najlepša hvala vsem, ki ste delili, komentirali in všečkali Berniejevo lutko. Pomagali ste privabiti pozornost na dražbi, ki bo pomagala veliko ljudem," se je na družbenih omrežjih veselila ustvarjalna mamica, ki je ustvarila tudi vzorec lutke, ki si ga je za pet ameriških dolarjev (okoli štiri evre) mogoče prenesti na računalnik. Dohodki od tega dela pa bodo pomagali predvsem k finančni svobodi njene družine, saj je njen mož pred kratkim izgubil službo, poroča Newsweek.

Tudi zvezda sama ve, da je postala senzacija

Sandersova ekipa je njegovo zdaj slavno fotografijo ovekovečila na oblačilih, ves zbrani denar od prodaje pa bo podarjen organizaciji Meals on Wheels Vermont. Blago z njegovo fotografijo je bilo razprodano v zgolj 30 minutah.

Sanders in njegova žena Jane sta bila navdušena nad ustvarjalnostjo ljudi. "Vesela sva, da to spletno slavo lahko izkoristiva za pomoč potrebne prebivalce Vermonta," je dejal moški, čigar zdolgočasena drža in prikupna oprava, s katero je pregnal mraz, je za dobrodelne organizacije iz Vermonta zbrala več kot 1,8 milijona ameriških dolarjev (okoli 1,5 milijona evrov).

V imenu Sandersa pa je bilo organizaciji Burlington Department for Children and Families darovanih 50 zimskih jaken, fotografska agencija Getty Images pa je dejala, da bo ves denar od fotografije, ki jo je ujel fotograf Brendan Smialowski, darovala organizaciji Meals on Wheels of America.