Bernijeva podoba je obkrožila svet. Foto: Reuters
Bernijeva podoba je obkrožila svet. Foto: Reuters

O navdušenju nad obleko ameriškega senatorja na inavguraciji Joeja Bidna smo že pisali, fotografija, na kateri je videti precej zdolgočasen, sede na stolu s prekrižanimi nogami in rokami v velikanskih volnenih rokavicah, pa je postala največkrat uporabljena v zadnjih dneh. Odprle so se celo spletne strani, na katerih lahko vsak predela svojo fotografijo in ji doda sedečega Bernija, potem pa jih pod ključnikom #SitWithBernie objavljajo na družbenih omrežjih.

Sorodna novica Top 8 'memejev' Bernieja Sandersa z inavguracije

Bernijeve rokavice so se tako dotaknile Michelangelove božje roke v Sikstinski kapeli, ameriški demokrat je igralki Demi Moore v filmu Duh pomagal pri lončarjenju in posedel v Jalti, kjer je skupaj z "velikimi tremi" Winstonom Churchillom, Franklinom Rooseveltom in Josipom Stalinom leta 1945 začrtal podobo povojne Evrope.

Navdušen tudi sam

Ko so na CNN-u Sandersa, ki se je tudi sam potegoval za položaj v Beli hiši, vprašali, ali se tudi sam tako zabava ob gledanju teh podob kot preostanek sveta, je odgovoril z neznačilnim širokim nasmeškom in dejal, da je presrečen, ker se bodo njegove volnene rokavice, navadna kirurška maska in značilno mrščenje spremenili v zlato za pomoči potrebne Američane.

"Ne samo, da se zabavamo, tukaj v Vermontu bomo izdelovali tudi spominke, kot je na primer potiskana majica, in jih prodajali po vsej državi. Pričakujem, da bomo zbrali nekaj milijonov ameriških dolarjev, ki jih bomo namenili programom, kot so Meals on Wheels, ki pomaga nahraniti starejše prebivalce, ki živijo na pragu revščine," je dejal.

Ne gre samo za fotomontaže ‒
Ne gre samo za fotomontaže ‒ "Bernija z inavguracije" je na tekmi lige NBA uprizorila tudi maskota Franklin ekipe Philadelphia 76ers. Foto: AP

Brez visoke mode

Volnene rokavice je Berniju pred dvema letoma podarila učiteljica iz Vermonta Jen Ellis in zdaj take želijo številni Američani. Da ga v Washingtonu ne bi zeblo, je oblekel tudi dolgo bundo lokalne znamke Burton, s seboj je nosil tudi veliko rjavo ovojnico.

"Prepričan sem, da bi se senator Sanders enako oblekel tudi za svojo lastno inavguracijo, če bi zmagal," je zapisal eden izmed uporabnikov Twitterja, ki jih je navdušila politikova skromnost in dajanje prednosti udobju pred visoko modo v mrzlem zimskem dnevu.