54-letni Fumihito sina uči osnov fotografije. Foto: Reuters
54-letni Fumihito sina uči osnov fotografije. Foto: Reuters

Ko se je Hisahito leta 2006 rodil, se je članom cesarske družine (pa tudi japonski vladi) od srca odvalil velik kamen: več kot dva tisoč let stara linija japonske cesarske družine se nadaljuje z moškim potomcem. Trenutni cesar, Naruhito, ki je bil takrat še princ, ima namreč zgolj enega otroka, hčerko Aiko, njegovemu bratu Fumihitu pa sta se pred Hisahitom rodili princesi Kako in Mako.

Japonska vlada, ki drži v rokah vse niti, povezane s cesarsko družino (ta ima namreč od konca druge svetovne vojne dalje zgolj simbolno vlogo), je takrat razmišljala celo o spremembi zakonodaje, po kateri bi prevzem položaja omogočili tudi ženski (v tem primeru Aiko), a je Hisahitovo rojstvo težavo vsaj začasno rešilo.

Malega princa menda vse od rojstva ščitijo in vzgajajo v prihodnjega cesarja. Kljub vsemu pa se trudijo, da bi deček živel kolikor toliko normalno življenje. Vsako leto ob njegovem rojstnem dnevu pa domačo in tujo javnost razveselijo s serijo fotografij ‒ letošnje so nastale že avgusta v vrtovih cesarske palače, na njih pa Hisahito skupaj z očetom odkriva čare fotografije.