Jamie Foxx. (Fotografija je arhivska.) Foto: AP
Jamie Foxx. (Fotografija je arhivska.) Foto: AP

12. aprila je Corinne Foxx, hčerka 55-letnega igralca, na družbenih omrežjih sporočila, da so njenega očeta prejšnji dan, med snemanjem filma v ameriški zvezni državi Georgia, sprejeli v bolnišnico "zaradi zdravstvenega zapleta". Drugih podrobnosti o zdravstvenem stanju igralskega zvezdnika ni navedla, je pa poudarila: "Na srečo po zaslugi hitrega ukrepanja in dobre oskrbe že okreva." Ob tem se je oboževalcem zahvalila za skrb in javnost prosila za spoštovanje zasebnosti.

Ker so bili vsi Foxxovi bližnji zelo molčeči glede razloga za hospitalizacijo in poteka zdravljenja, so kmalu začele krožiti najrazličnejše govorice. Nekateri tabloidi, med drugim Radar Online, so šli celo tako daleč, da so navajali "anonimne vire", ki so zatrjevali, da igralčeva družina "upa na najboljše, a se pripravlja na najslabše".

Slab mesec pozneje, 3. maja, se je Corinne Foxx znova oglasila, a zgolj z zahvalo oboževalcem za izkazano naklonjenost in dobre želje, zdravja svojega očeta pa ni komentirala, kar je govorice le še podžgalo. Foxxovim tako ni ostalo drugega, kot da so znova zavrnili govorice. "Novice od družine: žalosti nas, ko gledamo, kako so mediji podivjali. Moj oče že nekaj tednov ni več v bolnišnici in okreva. V bistvu je ravno včeraj igral pickleball. Hvala vsem za molitve in podporo," je 12. maja na Instagramu zapisala Corinne Foxx in verjetno upala, da bo to dovolj, da se bodo govorice ustavile.

A se je zmotila. Le malo po tem, 30. maja, je v oddaji Ask Dr Drew (Vprašajte dr. Drewa), ki jo vodi Drew Pinsky, hollywoodski tračarski kolumnist AJ Benza zatrdil, da pozna pravi razlog za Foxxovo zdravstveno stanje. Po Benzovih informacijah je bil med snemanjem filma "prisiljen" v cepljenje proti covidu-19, zaradi česar se mu je razvil neželeni učinek – možganski strdek. Po dogodku naj bi ostal "slep in delno hrom", je še zatrjeval Benza in se pri tem skliceval na "vir v bolniški sobi" po Foxxovi hospitalizaciji.

Čeprav je igralčev tiskovni predstavnik informacijo po dnevu ali dveh odločno zanikal ("Povsem netočno!"), mnogi resni mediji pa so okrcali tudi Pinskyja, da kot voditelj ne bi smel dovoliti, da gost trosi tako zelo nepreverjene in etično sporne izjave, so trditve dobesedno pograbili teoretiki zarot, nasprotniki cepljenja in nekateri desničarski politični komentatorji. Komentatorka Candace Owens je tako na svojem podkastu oz. v komentarju na YouTubu ocenjevala, da bi "bilo lahko nekaj resnice v Benzovih trditvah", saj jih Foxxova družina ni takoj zanikala.

Nasprotniki cepljenja pa so trditve vzeli za suho zlato – soustanovitelj desničarske nevladne organizacije Turning Point USA Charlie Kirk je tako na Twitterju zapisal, da "je besen, da je spodoben človek, kot je Jamie Foxx, postal žrtev farmacevtske industrije, in to zaradi snemanja filma", navajajo ameriški mediji.

Predstavniki igralca so se zato pretekle dni odzvali še enkrat in ponovili, da v Benzovih besedah in teorijah, ki so se iz njih razvile, ni niti kančka resnice.