Netflix je v četrtek objavil prve tri enourne dele težko pričakovane serije o ljubezenski zgodbi Harryja in Meghan. Foto: Reuters
Netflix je v četrtek objavil prve tri enourne dele težko pričakovane serije o ljubezenski zgodbi Harryja in Meghan. Foto: Reuters

Harry in Meghan sta se s pomočjo družbenih omrežij spoznala leta 2016. Dve leti pozneje sta se poročila, naslednje leto se je rodil njun prvi sin Archie. Januarja 2020 sta "vrgla bombo", ko sta napovedala "Megxit" – odpoved kraljevim obveznostim in selitev v ZDA. Lani se jima je v Los Angelesu rodila še hčerka Lilibet.

Vojvoda in vojvodinja Susseška sta videomaterial "na predlog prijatelja" začela zbirati že marca 2020, še preden sta sklenila posel z Netflixom v vrednosti 100 milijonov dolarjev. Serija vključuje številne videoposnetke in fotografije, tako iz njunega zasebnega življenja kot javnih nastopov in intervjujev.

Britanska radiotelevizija BBC v svoji recenziji prvih treh delov serije piše, da serija pričakovano podaja njuno resnico skozi "spretno ustvarjeno pripoved o paru, ki se je zaljubil in je moral žrtvovati vse, ko se je spopadel s sistemi, protokoli in rasizmom".

Pri tem nam BBC niti ne preveč pretanjeno namigne, da je pripoved malodane dolgočasna. "Če ste glede na napovednike pričakovali eksplozivno serijo, se pripravite na razočaranje," piše kulturna urednica Katie Razzal.

Neuradno: Kraljeva družina užaloščena po "zahrbtnem napadu"

Sorodna novica Dokumentarec Harry & Meghan razburja še pred premiero: številni primeri zavajanja

Popolnoma drugače pa naj bi serijo doživljali na britanskem kraljevem dvoru, neuradne vire povzema Daily Mail. Kraljeva družina se uradno ni odzvala, vendar naj bi prvi trije deli serije Harry & Meghan s svojim "zvitim in zahrbtnim napadom" na kraljevo družino njene člane razžalostili. Buckinghamska palača je zaskrbljena, da bodo naslednji trije deli prihodnji teden "še bolj strupeni".

Kaj naj bi tako razžalostilo kraljevo družino? Najverjetneje kritike rasizma, postavljanja "dolžnosti" pred ljubezen in očitki manipuliranja z mediji.

Nekdanji princ Harry v seriji kraljevo družino obtoži "nezavedne pristranskosti", ko spomni na incident z rasistično broško, ki jo je leta 2017 na kraljevem banketu nosila princesa Michael Kentska. Svojo družino označi za "del težave" glede rasizma v Združenem kraljestvu. Meghan doda, da je "v resnici niso obravnavali kot temnopolto, dokler ni prišla v Veliko Britanijo".

Harry pogrešal podporo po smrti Diane

Harry in Meghan sta z Netflixom za snemanje serije podpisala pogodbo v vrednosti približno sto milijonov dolarjev. Foto: EPA
Harry in Meghan sta z Netflixom za snemanje serije podpisala pogodbo v vrednosti približno sto milijonov dolarjev. Foto: EPA

Par naj bi kraljevo družino razburil tudi s kritikami odnosa Buckinghamske palače z mediji. Meghan je namreč njuno oznanitev zaroke leta 2017 označila za "orkestriran televizijski šov" kraljeve družine, ki je po njenih trditvah sodelovala tudi pri podstavljanju "slabih zgodb" v medije, s katerimi "so jo želeli uničiti".

Harry je šokiral tudi z izjavo, da se je "v nasprotju z drugimi moškimi v njegovi družini poročil iz ljubezni, ne pa dolžnosti". Svojega očeta, kralja Karla III., je obtožil, da ga je po smrti matere, princese Diane, pustil brez podpore ali pomoči, zaradi česar ga je vzgojila njegova "druga družina v Afriki".

Poslanec pripravlja zakonodajo za odvzem kraljevih nazivov

Če kraljeva družina po prvem delu serije vsaj uradno še molči, pa je precej glasnejši kritik poslanec Bob Seely, ki si prizadeva uveljaviti zakon, po katerem bi Harry in Meghan dokončno izgubila kraljeve nazive. Par se je namreč odrekel kraljevim dolžnostim, vendar je obdržal naziva vojvoda in vojvodinja. "Če bi bila Harry in Meghan poštena in sledila svojim načelom, ko menita, da je kraljeva družina tako grozna, zakaj potem uporabljata kraljeve nazive, ko jima to koristi?" je za Daily Mail povedal Seely.