Roberta (na fotografiji z ženo Susan) so med letoma 1996 in 2001 zaradi zasvojenostjo z mamili večkrat aretirali, nato pa je moral tudi v kliniko za odvajanje. Foto: EPA
Roberta (na fotografiji z ženo Susan) so med letoma 1996 in 2001 zaradi zasvojenostjo z mamili večkrat aretirali, nato pa je moral tudi v kliniko za odvajanje. Foto: EPA

45-letni hollywoodski zvezdnik se je odprl v intervjuju za revijo Playboy: "Zadnjih pet ali šest let, v katerih se mamil nisem več dotaknil, se mi zdi večnost, sploh si ne predstavljam, kakšno je bilo moje življenje prej. Sam sebe zdaj gledam kot človeka, ki nima nikakršne želje in potrebe po obujanju tega dela življenja, hkrati pa se mi zdi, da sem globoko vase potlačil tudi vse spomine na na to. Kljub temu pa se ne morem pretvarjati, da se ta leta niso zgodila."

Downey je še dodal, da je bil "popolnoma izgubljen mladenič, izgubljen, zelo izgubljen v svetu narkotikov", in da je imel veliko srečo, da je hudo odvisnost sploh preživel: "Ko se ozrem nazaj, pomislim samo: 'O, ljubi Bog, lahko bi že zdavnaj opravil s svojim življenjem, postal poučna zgodba nevarnosti, v katero te pahne odvisnost.'"

"Treba je spoštovati življenje"
Robert, ki se je leta 2005 poročil s filmsko producentko Susan, pa verjame, da mu je spoštovanje pomagalo, da je v boju proti svojim demonom uspel. "Pomembno je spoštovanje. Ne samospoštovanje, pač pa spoštovanje do življenja in vsega, kar ti ponuja."

V letih treznega in zdravega življenja se je pojavil v filmih Iron Man, Tropski vihar in Sherlock Holmes, to "novo" obdobje pa je opisal kot najboljše v svojem življenju. "Moja starost in vse nedavne dogodivščine so mi dale občutek, da sem trenutno res na konju. To je najbolj 'sladko' obdobje v moji karieri in življenju nasploh."