Robert Downey jr. je danes pri 44 letih videti kot prerojen, s seboj pomirjen moški. Obraz še vedno izžareva deško privlačnost, ki jo tudi leta jemanja substanc niso mogla izbrisati. Foto: Men's Vogue/Mario Testino
Robert Downey jr. je danes pri 44 letih videti kot prerojen, s seboj pomirjen moški. Obraz še vedno izžareva deško privlačnost, ki jo tudi leta jemanja substanc niso mogla izbrisati. Foto: Men's Vogue/Mario Testino
Downey z ženo Susan
Downey se je leta 2005 drugič poročil, in sicer s producentko Susan Levin. Foto: EPA
Downey se v svoji karieri nikoli ni ustrašil nobene še tako zahtevne vloge. Foto: Men's Vogue/Mario Testino

Raje prosim za odpuščanje kot za dovoljenje.

Downey trenutno pripravlja dva filma: Sherlocka Holmesa in drugi del Ironmana. Foto: Men's Vogue/Mario Testino
Downey kot možati Ironman (levo) in kot najnovejši Sherlock Holmes (desni). Foto: EPA

44-letni igralec, čigar talenta nihče ni mogel zanikati že, ko se je prvič pojavil na platnih (bodisi kot petletnik v očetovem Poundu ali pa kot 22-letnik v pretresljivem Manj kot nič), je po nominaciji za oskarja (leta 1992 za Chaplina) kmalu podlegel klasičnim hollywoodskim pastem - ilegalnim substancam.



Leta 2005 se je poročil in se dokončno streznil. Hollywood ga ni pozabil in letos ga je Akademija drugič nominirala za oskarja - in to za komično vlogo (v Tropski nevihti), kar se ne dogaja prav pogosto. Downey, ki je film Ironman od še enega filma o superjunakih povzdignil v nadvse gledljiv akcijski vrhunec lanskega poletja, je že podpisal pogodbo za drugi del, trenutno pa snema Ritchiejevega Sherlocka Holmesa.


Objavljamo intervju, ki ga je igralec dal za moški Vogue.

Kako ste prišli do vloge Sherlocka Holmesa?
Moja žena (Susan Downey, op. a.) je bila producentka Ritchiejevega Rokenrolerja, ki mi je bil zelo všeč. In tako sem ob neki priložnosti govoril po telefonu z Guyem - mislim, da je klical Susan -, na koncu pogovora pa mi rekel, ja, mimogrede, razmišljal sem o tebi za Sherlocka, a nisi pravi zanj. To sem mu zameril in se takoj zapičil v to, da hočem to vlogo (smeh). Nazadnje so prišli do sklepa, da bi bili Susan, Guy Ritchie in jaz zanimiva kombinacija. Da sva s Susan lahko dejansko skupaj na snemanju, je bila moj edina zahteva. Zakaj pa ne bi najeli tipa, ki je bil končno v hitu - Ironmanu - po 25 letih?

(Med intervjujem v glasnem angleškem pubu v Londonu, kjer poteka snemanje Sherlocka, se Downey, ki je izdal tudi glasbeni album, igračka z novinarkinim diktafonom, nekaj malega vanj zapoje ...)

Še vedno kadite?
Ja, vedno si prinesem par cigaret, tako da si, preden doživim živčni zlom, prižgem eno, da se ne bi spustil z verige pred nič hudega slutečo javnostjo.

Bova vprašala, ali lahko prižgeva, glede na to, da tu zgoraj ni nikogar? (Downey in novinarka sta se zdaj preselila v zgornje, bolj tihe prostore puba, op. a.)
Raje prosim za odpuščanje kot pa za dovoljenje.

(Downey se izogiba pogovoru o obdobja, ki ga je zaradi zlorabe substanc preživel v zaporu. Pogovor raje spelje na humorno plat - najboljše orožje proti obsojanju neznancev. Med intervjujem se samo enkrat dotakne te teme, ko na videz samopomilujoče zašepeta: "Včasih si želim, da bi bil višji ali pa tako majhen, da bi res vedel, kdo me ima rad zaradi tistega, kar sem." "Moje srce kravavi," odvrne novinarka. "Občasno imam fantazije iz risank," odvrne Downey povsem trezno.)

Ali verjamete v zdravljenje?
Ne. (Ob tem se spači.) Odločno podpiram ločevanje vseh koščkov sestavljanke, tako da me ne zadušijo. Stvari so se zelo spremenile - novo razmerje, imam otroka, imam nekdanjo. Na tej točki je vse, kar počnem, samo še izsekavanje poti ped za pedjo čez džunglo.

(Novinarka pokaže na majhno stekleničko, ki jo igralec vneto mečka po rokah.) Je to razkuževalec za roke?
Ja. Sem higiensko zaveden posameznik. Gospa Downey bi rekla, da sem mačje čist.

(V tistem v pub vkoraka Guy Ritchie s svojim osemletnim sinom Roccom.) "Pozdravi Ironmana," reče nekdanji gospod Madonna fantu. "Hej," pozdravi Rocco in sramežljivo gleda Downeyja. "Hej, fant!" odvrne Downey.

(Downey odpre vrata na teraso.) "Obožujem London," pravi. Si lahko predstavljate, da bi stalno živeli tu?
Seveda. Le kako naj ne bi imel rad vsega tega?

Na tej točki - nekje med pogovorom o nudističnih kolonijah (bil je v eni izmed njih), šamanih in terapevtskih skupnostih - mu novinarka (sebi v sramoto) čestita. Downey je videti rahlo zgrožen, a ne tako zgrožen kot novinarka sama. "To ni bilo mišljeno pokroviteljsko," se opraviči.

Je že v redu. Čestitke bom sprejel, ker so upravičene. "Jezus, kako lepo te je imeti nazaj!" pa je j* žalitev, ker nisem šel nikamor. Najslabše od vseh pa je: "Tako lepo te je spet videti v filmih." To so lče druge besede za "vesel sem, da si dovolj zdrav za guljenje, opica, guli!". Ker - veste, kaj? - vem, da vam ponujam usluge. A nisem postrežček. In ko sem bil postrežček, sem bil dober postrežček. Morda sem bil malce poten in morda sem sem ter tja izpustil pladenj iz rok. A dejansko sem se res potrudil z vašim metinim čajem.

K. S. (po Men's Vogue)

Raje prosim za odpuščanje kot za dovoljenje.