Ukrajinska navijača sta sedela tik ob igrišču. Foto: AP
Ukrajinska navijača sta sedela tik ob igrišču. Foto: AP

25-letni Moskovčan je igral s finskim igralcem Emilom Ruusuvuorijem, ko sta dva navijača, ki sta sedela v prvi vrsti tribune, razvila ukrajinsko zastavo.

"Ni šlo za zastavo," je po zmagi v štirih nizih zatrdil petopostavljeni tenisač. "Takoj sem rekel sodniku, da ne gre za zastavo, zaradi mene lahko razobesita kakršno koli zastavo želita, popolnoma razumem. Šlo je bolj za to, da sta me začela obkladati z grdimi besedami in grdimi stvarmi. Rekel sem sodniku: Ni kriva zastava, ampak, prosim, jima lahko rečete, naj mi vsaj ne govorita grdobij ob premoru."

Rubljov je slavil v štirih nizih. Foto: Reuters
Rubljov je slavil v štirih nizih. Foto: Reuters

Rubljov je javno izrazil svoje nasprotovanje vojni v Ukrajini in je celo že takoj ob začetku ruske invazije februarja lani po svoji zmagi v polfinalu turnirja v Dubaju kamero podpisal z besedami "Ne vojne, prosim".

Prav tako je novembra po zmagi na ATP-finalu na objektiv kamere zapisal: "Mir, mir, mir, Vse, kar potrebujemo".

Ukrajinska pritožba zaradi zastave

Za razliko od lanskega Wimbledona lahko ruski in beloruski teniški igralci nastopijo na Odprtem prvenstvu Avstralije, a pri tem ne smejo na nobenem mestu razkazovati svojih nacionalnih zastav.

V torek je Avstralska teniška zveza sporočila, da navijači na tribune ne bodo več smeli nositi ruskih ali beloruskih zastav. Do odločitve prihaja po tem, ko je ukrajinski veleposlanik v Avstraliji "ostro obsodil" ruske zastave na tribunah grand slama.

Rusko zastavo je bilo namreč videti med obračunom med Ukrajinko Katerino Baindl in Rusinjo Kamillo Rahimovo v prvem krogu, pa tudi med obračunom Rusa Daniila Medvedeva in Američana Marcosa Girona, prav tako v prvem krogu.