Russell Brand, ki je kot stand-up komik v Veliki Britaniji zaslovel na začetku tega tisočletja, se spoprijema s hudimi obtožbami štirih žensk, ki so ga spoznale v obdobju med letoma 2006 in 2013, ko je bil na vrhuncu slave. Ena izmed njih trdi, da jo je posilil, preostale tri so ga obtožile spolnega napada, vsaj dva domnevna napada sta se zgodila v Los Angelesu. Ena od žrtev je imela v času napada samo 16 let. Foto: AP
Russell Brand, ki je kot stand-up komik v Veliki Britaniji zaslovel na začetku tega tisočletja, se spoprijema s hudimi obtožbami štirih žensk, ki so ga spoznale v obdobju med letoma 2006 in 2013, ko je bil na vrhuncu slave. Ena izmed njih trdi, da jo je posilil, preostale tri so ga obtožile spolnega napada, vsaj dva domnevna napada sta se zgodila v Los Angelesu. Ena od žrtev je imela v času napada samo 16 let. Foto: AP
Sorodna novica Russell Brand obtožen spolnih napadov, posilstva ter čustvene in telesne zlorabe

Anonimna žrtev, ki jo je BBC identificiral le kot "Olivio", pravi, da se je incident zgodil junija 2008, ko je bila zaposlena pri nekem medijskem podjetju v isti stavbi, kot je imel BBC svojo losangeleško izpostavo.

Olivia je Branda z ekipo spustila v stavbo, potem pa se je mimo prostorov radia odpravila v skupno kopalnico, ker je potrebovala razpršilo za sinuse. Ko je čepela pred omarico za zdravila, je začutila, da je nekdo za njo, se spominja. Obrnila se je in se znašla z obrazom pred mednožjem moškega, ki ga je malo pred tem spustila v hišo, Branda.

V pogovoru, ki je sledil, ji je komik med drugim izjavil, da se mu zdi "kar dobra", da jo bo klical Betty, čeprav ji ni tako ime, in napovedal, da bo imel spolni odnos z njo. Na neki točki je iz hlač izvlekel svoj ud "in mi ga ponudil na podoben način, kot da bi komu postregel s hrano". Ker so bila vrata kopalnice zaprta, se je počutila ogroženo in ujeto, pravi. "Malo sva duhovičila, ker nisem vedela, kaj naj naredim." Položaj je prekinil eden izmed Brandovih sodelavcev, ki je prišel trkat na vrata, češ da ga čakajo v studiu.

Sorodna novica YouTube je Russllu Brandu začasno onemogočil možnost služenja denarja z njegovim kanalom

Na račun Brandovega vedenja so zbijali šale
Olivia se je v šoku vrnila v svojo pisarno in o incidentu napisala sporočilo prijatelju, zaposlenemu na BBC-ju. Ta je za vse skupaj že vedel, ker je Brand o tem govoril v studiu. Le nekaj minut pozneje se je namreč pred mikrofonom smejal s svojim sovoditeljem, ki je poslušalcem povedal, da je Brand "pred 20 minutami pokazal svojega tička receptorki".

Brandov takratni sovoditelj Matt Morgan zdaj pravi, da "se do tega trenutka ni zavedal narave takratnega srečanja", Brand pa najnovejše obtožbe še ni komentiral.

Incident odpira tudi vprašanja o tem, zakaj je BBC-jev Radio 2 kočljivi del oddaje the Russell Brand Show nekaj dni pozneje sploh predvajal – ni šlo namreč za oddajanje v živo.

Zamujena priložnost za ukrepanje
Ob posnetku, ki je v BBC-jevem arhivu še vedno dostopen, se Olivia "počuti osramočeno", pravi. "Sprašujem se, ali ne bi bilo morda manj žensk, ki jim je storil grozljive stvari, če bi takrat kdo ukrepal."

Olivia je svoji družini incident razkrila šele zdaj.
Olivia je svoji družini incident razkrila šele zdaj. "Sestra me je vprašala: 'Zakaj ga nisi brcnila v mošnjo in zabodla s komolcem?' Tega nisem mogla narediti. Zame je bilo najpomembneje, da iz tiste kopalnice pridem cela, in to mi je tudi uspelo." Foto: AP

Žrtev uradno nikoli ni vložila pritožbe. Upala je, da bo po predvajanju oddaje kdo od odgovornih stopil v stik z njo, a se to ni zgodilo. "Rekla sem si, da je nekam nenavadno, da se mi ni prišel nihče opravičit za njegovo vedenje. Sklepala sem, da so dotično izjavo, ker je bila precej nazorna, najbrž izrezali iz oddaje, kar je tudi razlog, da primera nisem peljala naprej." Bala se je tudi, da je ljudje ne bi vzeli resno. "Blondinka sem, in to z naglasom. Če bi vedela, da avdioposnetek obstaja, bi najbrž primer prijavila, ker je obstajal oprijemljiv dokaz."

Vodstvo BBC-ja je bilo o incidentu obveščeno – to je storil nekdo drug – leta 2019, a ni ukrepalo. V novi izjavi za javnost BBC sporoča, da "obžaluje" vse obtožbe in da jih bodo raziskali v kontekstu revizije celega Brandovega obdobja pri BBC-ju.

Oktobra je šel za BBC predaleč
Brandovo sodelovanje z BBC-jem je bilo prekinjeno oktobra 2008, po tem, ko sta Brand in sovoditelj Jonathan Ross igralcu Andrewu Sachsu poslala obscena glasovna sporočila, v katerih sta ga obvestila, da ima Brand spolno razmerje s Sachsovo vnukinjo.

Russlla Branda so štiri druge ženske obtožile spolnih napadov in posilstva v obdobju med letoma 2006 in 2013. Obtožbe je zanikal in poudaril, da je bil v preteklosti sicer promiskuiteten, da pa so bili njegovi spolni odnosi "vedno soglasni".