Steven Tyler je z zasedbo Aerosmith zaslovel v 70.. letih. Foto: Reuters
Steven Tyler je z zasedbo Aerosmith zaslovel v 70.. letih. Foto: Reuters

Newyorški okrožni sodnik Lewis Kaplan je pojasnil, da očitki ne bi zastarali, če bi tožnica, Jeanne Bellino dokazala, da ji je bila povzročena fizična poškodba, ali če bi v tožbi navedla, da bi ji ga Tylerjevo ravnanje pred skoraj 50 leti lahko povzročilo.

Bellino je Tylerju v tožbi očitalo spolno nasilje, ki se je po njenih navedbah zgodilo na Manhattnu poleti leta 1975. Kot je pojasnila v tožbi, je bila takrat stara 17 let, torej mladoletna, v Tylerjevi družbi pa se je znašla po naključju, ko je delala kot manekenka na newyorškem tednu mode.

Medtem ko je skupaj z glasbenikom in njegovim spremstvom hodila po ulici, jo je takrat 27-letni Tyler nenadoma zgrabil, potisnil v telefonsko govorilnico, jo začel otipavati in simulirati spolni odnos, nato pa jo je na silo poljubil. Drugi ljudje v skupini so se dogodku smejali, zaradi česar se je počutila ponižano, je navedla Bellino v tožbi. Pozneje je Bellino pot s skupino nadaljevala do hotela Warwick, kjer jo je Tyler znova potisnil ob steno in še enkrat spolno napadel. Kot je razložila v tožbi, po prvem dogodku skupine ni zapustila, saj je bila v njej tudi njena prijateljica, s katero sta se nameravali skupaj vrniti domov v Queens.

Danes 75-letni Tyler je obtožbe odločno zanikal, njegova ekipa zagovornikov pa se je na sodišču sklicevala prav na to, da je zastaralni rok za očitke s tožbe že potekel. Temu je pritrdil tudi sodnik, pri tem pa, kot omenjeno, poudaril, da očitki ne bi zastarali, če bi bilo iz tožbe razbrati, da je bila tožnici povzročena oz. ji je grozila huda fizična poškodba.

Proti glasbeniku v ZDA, natančneje v Los Angelesu, poteka še en sodni postopek. Tožbo zaradi spolnega napada na mladoletno osebo je namreč proti njemu vložila tudi Julia Holcomb Misley, ki trdi, da jo je pevec v 70. letih v obdobju treh let večkrat spolno napadel. Takrat je bila stara 16 let, glasbenik pa 25. Tyler priznava, da je imel s Holcomb Misley spolne odnose, zanika pa očitke o fizični sili oz. trdi, da so bili ti sporazumni. Tako Jeanne Bellino kot Julia Holcomb Misley imata sicer isto odvetniško ekipo.