Prvi policisti na prizorišču nesreče so dejali, da je Woods lahko
Prvi policisti na prizorišču nesreče so dejali, da je Woods lahko "srečen, da je živ". Foto: EPA

Woods je tik pred prometno nesrečo, ki se je konec februarja zgodila v Ranchos Palos Verdesu v Los Angelesu, vozil krepko prehitro, je v sredo na tiskovni konferenci sporočil tamkajšnji šerif okrožja Alex Villanueva.

"Primarni vzrok nesreče je bila neprilagojena hitrost, ki ni bila varna za razmere na cesti. S takšno hitrostjo ni bilo mogoče izpeljati ovinka. Ocenjena hitrost je bila nekje med 130 in 140 km/h v območju z omejitvijo 70 km/h," je dejal Villanueva.

Kot je pokazala uradna preiskava, ni bilo nobenih znakov okvare na avtomobilu ali drugih zunanjih dejavnikov, ki bi vplivali na vozne lastnosti terenskega vozila.

Woods je zmagovalec 15 največjih turnirjev na svetu (več jih ima samo legendarni Jack Niklaus) in velja za enega največjih golfistov vseh časov. Foto: EPA
Woods je zmagovalec 15 največjih turnirjev na svetu (več jih ima samo legendarni Jack Niklaus) in velja za enega največjih golfistov vseh časov. Foto: EPA

Krvi mu niso odvzeli

Načelnik James Powers je na tiskovni konferenci dejal, da je vozilo tik pred nesrečo še nekoliko pospešilo, kar lahko nakazuje, da je Woods v tistem trenutku pomotoma pritisnil na stopalko za plin.

Powers je dodal, da preiskovalci na kraju nesreče niso preverili Woodsovega telefona ali mu odvzeli krvi, saj "ni bilo dokazov o vožnji pod vplivom nedovoljenih substanc ali morebitni zastrupitvi".

Preiskovalci so 31. marca, dober mesec dni po nesreči, v izjavi za javnost dejali, da so odkrili vzrok nesreče, a da zaradi vpletenih oseb v prometni nesreči tega ne smejo razkriti. Woods je nato prostovoljno dovolil javno objavo rezultatov preiskave.

Več odprtih zlomov noge

45-letni Woods je bil 23. februarja vpleten v hudo prometno nesrečo v okolici Los Angelesa, po kateri so ga morali v bolnišnici operirati. Iz bolnišnice Harbor UCLA so takrat sporočili, da so z operacijami oskrbeli več odprtih zlomov desne noge, pri čemer so golenico utrdili s ploščico, gleženj pa z vijaki.

Izposojen avtomobil 15-kratnega zmagovalca največjih golfskih turnirjev se je po udarcu ob rob cestišča večkrat prevrnil po hribu navzdol. Iz močno poškodovanega vozila so ga rešili gasilci, Woodsa pa so zaradi hudih poškodb odpeljali v bolnišnico. Ob nesreči je bil sicer Woods pri zavesti, potem ko so ga gasilci rešili iz zverižene pločevine terenskega vozila.

Avtomobil po nesreči. Foto: EPA
Avtomobil po nesreči. Foto: EPA

Preiskovalci nesreče so dan po njej dejali, da ameriški golfist ne bo kriv nepremišljene vožnje. Pozneje je Villanueva sicer dodal, da bi lahko Woods ob dodatnih izsledkih preiskave odgovarjal kvečjemu za manjša prekrška prehitre vožnje ali nepozornosti med obvladovanjem vozila.

Enkrat že v drevo, drugič omedlel za volanom

To sicer ni bila zvezdnikova prva odmevna nesreča – leta 2009 se je sredi burne ločitve od žene Elin z enoprostorcem zaletel v drevo in hidrant pred svojo hišo na Floridi.

Med letoma 2013 in 2015 je bil v zvezi s smučarsko zvezdnico Lindsey Vonn, leta 2017 pa so ga aretirali, potem ko ga je floridska policija našla nezavestnega za volanom pod vplivom alkohola in zdravil na recept. Woods je takrat dejal, da je pred nesrečo vzel protibolečinske tablete in pomirjevala, da pa ni vedel, da bodo tako vplivala nanj.

Woods je bil prvi golfist sveta rekordnih 683 tednov, med letoma 1997 in 2008 pa je osvojil 14 največjih turnirjev. Po tem, ko je njegova kariera zaradi poškodb in osebnih težav malce zastala, je leta 2019 osvojil svoj 15. naslov na mastersu.