Gloria Dea na svoj 100. rojstni dan avgusta lani. Foto: AP
Gloria Dea na svoj 100. rojstni dan avgusta lani. Foto: AP

Gloria Dea se je rodila kot Gloria Metzer 25. avgusta 1922. Že od malih nog so jo zanimali triki, učiti se jih je začela pri štirih letih, pri sedmih letih je že nastopala, zaradi česar je bila pozneje označena za najmlajšo poklicno čarodejko na svetu. Pri komaj 11 letih je bila Gloria najmlajša članica združenja čarodejev ameriške zahodne obale, prvič pa je v Las Vegasu, ki je šele pozneje postal meka čarodejev, takrat se je mesto šele prebujalo, prva (med moškimi in ženskami) nastopila 14. marca 1941, ko je bila stara zgolj 18 let.

"Takrat še ni bilo ikonične lasvegaške ulice. Samo dva hotela sta bila, Last Frontier in El Rancho (v tem je tudi nastopila, op. a.), Flaminga so šele gradili," se je spominjala avgusta lani, ko je ob dopolnjenem 100. letu dala intervju za lasvegaški časopis.

Pozneje se je preusmerila v igralske vode, spremenila svoje ime v Gloria Dea ter v poznih 40. letih in v zgodnjih 50. letih prejšnjega stoletja nastopala v različnih filmih. Njena najbolj znana vloga je bila upodobitev princese Phe v ameriški klasiki King of the Congo iz leta 1952, videti pa jo je bilo mogoče še v nekaterih drugih filmih, med njimi v Plan 9 From Outer Space iz leta 1957, ki ga je avgusta lani sama opisala kot "najslabši film v zgodovini", ob tem pa pristavila, da se je ob snemanju neizmerno zabavala.

Gloria Dea med nastopom, ko je bila stara 11 let. Foto: Wikipedia/Tribune
Gloria Dea med nastopom, ko je bila stara 11 let. Foto: Wikipedia/Tribune

V drugi polovici 50. let je dokončno opustila igralsko kariero in se posvetila prodaji novih in rabljenih avtomobilov, nekaj časa pa je delala tudi kot zavarovalniška agentka. V času svoje igralske kariere se je večkrat poročila in ločila, pozneje pa spoznala prodajalca avtomobilov Sama Anzaloneja, s katerim je ostala poročena do njegove smrti januarja lani.

Z možem sta se po upokojitvi iz južne Kalifornije preselila v dom za starejše v Las Vegasu, kjer je sostanovalce občasno zabavala z izvajanjem trikov.

Za njen prispevek k razmahu čarodejstva kot poklica so se ji v preteklosti že zahvalili najprepoznavnejši ljudje v tem poklicu, med njimi David Copperfield, ki ni skrival občudovanja začetnice čarodejstva v ZDA.

Za Las Vegas Review-Journal, ki je prvi poročal o njeni smrti, je dejal: "Gloria je bila neverjetna. Bila za zabavna, znala je pritegniti ljudi. In bila je začetnica zabavne industrije v Vegasu, kot mlado dekle je vse skupaj začela. Res mi je bilo v čast, da se jo poznal."

Gloria Dea je umrla v soboto zaradi težav s srcem. V torek je bila sicer predvidena slovesnost ob vpisu njenega imena v dvorano slavnih umetniških ustvarjalcev Las Vegasa, Copperfield pa je zagotovil, da bodo dogodek kljub njeni smrti izvedli, saj si zasluži, da jo počastijo.