Viktor in Amalija Knavs sta se aprila letos udeležila tudi sprejema francoskega predsednika Emmanuela Macrona v Beli hiši. Foto: Reuters
Viktor in Amalija Knavs sta se aprila letos udeležila tudi sprejema francoskega predsednika Emmanuela Macrona v Beli hiši. Foto: Reuters
Viktor in Amalija Knavs
Družinska hiša Knavsovih v Sevnici. Foto: EPA
Melanijina starša opravila izpit za državljanstvo

Njun odvetnik Michael Wildes je ameriškim medijem potrdil, da sta starša ameriške prve dame prisegla na majhni slovesnosti v New Yorku. "Vse je potekalo gladko. S hvaležnostjo in spoštljivostjo sta pričakala ta čudovit dan za družino," je dejal. Melanijina predstavnica za medije novice ni komentirala.

Mediji poudarjajo, da sta zakonca Knavs državljanstvo dobila s pomočjo sponzorstva svoje hčerke, prek tako imenovanega verižnega priseljevanja zaradi sorodstvenih vezi z ameriškim državljanom, ki mu njun zet in predsednik ZDA Donald Trump ostro nasprotuje, zato naj bi ga ameriška administracija kmalu tudi odpravila.

Državljanstvo prinaša tudi volilno pravico
Knavsova sta do zdaj v ZDA gostovala kot tujca z dovoljenjem za delo in bivanje oziroma tako imenovano zeleno karto. Ta jima je zagotavljala podobne pravice kot ameriškim državljanom – razen volilne. Zelena karta je pomemben korak za pridobitev ameriškega državljanstva, ki pa ga ne prinaša avtomatično.

Po ameriški zakonodaji bi morala Knavsova najmanj pet let živeti v ZDA na podlagi zelenih kart, preden bi lahko zaprosila za državljanstvo, a ker je bila Melania njun "sponzor", je naturalizacija potekala hitreje, piše CNN. Običajno ves postopek pridobivanja državljanstva ZDA v New Yorku traja med 11 in 21 meseci, v tem času pa pristojni uradi preverijo več zahtev glede nastanitve in življenjskega sloga prosilca.

Trump: ZDA imajo "najbolj neumno priseljensko zakonodajo na svetu"
Trump dejstvu, da ameriška zakonodaja omogoča takšno "verižno priseljevanje", javno nasprotuje. Novembra lani je tako tvitnil: "Verižno priseljevanje se mora takoj končati! En človek pride, nato pa pripelje s seboj še celotno družino, ki je lahko zelo zlobna. Nesprejemljivo!" Sam se zavzema za to, da bi več možnosti za državljanstvo dobili visoko izobraženi strokovnjaki, ne pa družinski člani ljudi, ki so že v ZDA. Ameriško priseljensko zakonodajo je označil za "najbolj neumno priseljensko zakonodajo na svetu".

Wildes je v četrtek branil priseljevanje na podlagi družinskih vezi. Na vprašanje, ali sta 74-letni Viktor in 73-letna Amalija državljanstvo dobila na tej osnovi, je odgovoril: "Sklepam, da."

Melania dobila "vizum za Einsteine"
Melania Trump, ki je bila rojena kot Melanija Knavs, je ameriško državljanstvo dobila leta 2006, potem ko je od leta 2001 v ZDA živela na podlagi zelo zaželenega "vizuma za Einsteine", ki ga administracija podeljuje le ljudem z "izjemnimi sposobnostmi", največkrat znanstvenikom in predavateljem. Takrat je delala kot manekenka.

Viktor Knavs je bil pred leti v Sevnici zaposlen kot prodajalec avtomobilov, Amalija pa je bila zaposlena v tekstilni tovarni Jutranjka. Zdaj živita v ZDA, kjer skrbita za vnuka Barrona in pogosto spremljata družino Turmp na družinskih oddihih v Mar-a-Lagu in Bedminstru. Za zdaj ni jasno, kje točno bosta starša prve dame živela in se registrirala kot volivca, saj ima Trump svoja bivališča med drugim v New Yorku, New Jerseyju in na Floridi.

Melanijina starša opravila izpit za državljanstvo