Prva dama je nepričakovano obiskala center za pridržanje otrok v Teksasu. Foto: Reuters
Prva dama je nepričakovano obiskala center za pridržanje otrok v Teksasu. Foto: Reuters
Donald Trump
Trump je preklical svojo politiko prisilnega ločevanja družin priseljencev brez ustreznih dokumentov. Foto: Reuters
Melania Trump
Ravno Melania Trump naj bi imela največ zaslug, da se je Trump odpovedal politiki odvzemanja otrok staršem. Foto: Reuters
Odkar je bil Donald Trump izvoljen v Belo hišo, je bilo tokrat prvič, da se je oglasila tudi prva dama Melania Trump, ki je nasprotovala moževi odločitvi ločevanja družin priseljencev na meji. Foto: Reuters
Ameriško in svetovno javnost so pretresle podobe jokajočih otrok na meji, kjer so ostali popolnoma sami, ameriške oblasti pa so jih zaprle v železne kletke. Foto: Reuters
Trump ukazal združevanje ločenih otrok in staršev
Trump podpisal ukaz o prenehanju ločevanja družin

Tako se je po poročanju Reutersa začelo izpolnjevanje Trumpovega izvršnega ukaza, tega je podpisal v sredo, z njim je preklical svojo politiko ločevanja družin ljudi, ki so v ZDA vstopili nezakonito. Njegova politika ločevanja družin je bila deležna svetovne obsodbe.

Kot je dejal, je Trump na seji vlade ministrstvom za pravosodje, državno varnost in zdravje naročil, "naj sodelujejo pri tem, da ostanejo družine nezakonitih priseljencev med imigracijskim postopkom skupaj in da znova združijo skupine, ki so bile prej ločene". Po poročanju BBC-ja pa ostaja nejasno, kaj se bo zgodilo z otroki, saj po ameriški zakonodaji iz leta 1997 oblasti priseljenskih otrok ne smejo pridržati za več kot 20 dni.

Gre za okoli 2.300 otrok, ki so jih po petem maju ločili od njihovih staršev, s katerimi so v ZDA vstopili brez ustreznih dokumentov. Medtem ko so starši pridržani in čakajo na obravnavo na sodišču, so oblasti otroke poslale v celice, prirejena skladišča in šotore v puščavi.

Trumpov ukrep tudi ne končuje politike "nične tolerance", ki poziva k strožjemu pregonu priseljencev, ki v državo vstopajo nezakonito. Washington Post, ki se sklicuje na neimenovani vir, medtem poroča, da bo Trumpova administracija prenehala preganjati priseljenske starše, ki bodo mejo prečkali brez ustreznih dokumentov, dokler agencija za priseljevanje in carine (ICE) ne bo imela dovolj sredstev za pridržanje teh ljudi. Predstavnica pravosodnega ministrstva je poročanje označila za netočno.

Otroci: Vklenili so nas in pretepali
Priseljenski otroci, pridržani v centru v zvezni državi Virginia, so medtem dejali, da so bili vklenjeni, da so jih pretepali, jih slekli in pustili gole v betonskih celicah ter zavezali na stole s kapucami prek glave, poroča Associated Press. V tamkajšnjem centru za pridržanje otrok so navedbe otroških zapornikov zanikali.

V enem izmed centrov v Teksasu pa naj bi otrokom dajali psihiatrična zdravila, za katera so jim dejali, da so vitamini.

Svet so presunili posnetki otrok v kletkah in zvočni posnetki jokajočih otrok, ločenih od svojih staršev.

Melania Trump obiskala center za pridržanje otrok
Predsednikova žena Melania Trump je medtem obiskala center za pridržanje otrok na meji v Teksasu. Najprej je obiskala neprofitni socialni center za migrantske otroke, nato pa še enega od nadzornih centrov obmejne policije. Prva dama je pristala v McAllenu v Teksasu, od koder se je odpeljala v zavetišče, kjer je okoli 60 otrok iz Hondurasa in Salvadorja, starih od pet do 17 let.

Njena predstavnica je po poročanju CNN-a dejala, da je želela prva dama sama videti, kakšno je realno stanje. Obisk naj bi bil njena zamisel, pri čemer naj bi imela podporo moža.

Po poročanju ameriškega časopisa Washington Post je imela največ zaslug, da se je Trump odpovedal politiki odvzemanja otrok staršem, ki so nezakonito prečkali mejo iz Mehike v ZDA, ravno Melania, pa tudi upor v lastni republikanski stranki.

To je po podpisu izvršnega ukaza potrdil tudi Trump sam, ko je dejal, da sta nanj pritiskali tako Melania kot hči Ivanka Kushner, ki ima tri majhne otroke. Tiskovna predstavnica prve dame je že v nedeljo sporočila, da Melania Trump nasprotuje ločevanju otrok in staršev, kar je bilo v času, ko je Trump še kljuboval vse večjemu ogorčenju doma in v tujini ter krivdo valil na demokrate in neobstoječi zakon. "Moramo biti država, ki sledi zakonom, hkrati pa moramo biti država, ki ji je vladano s srcem," je dejala Melania in še, "gospa Trump ... upa, da bosta nasprotni strani končno stopili skupaj in sprejeli dobro migracijsko reformo".

Poleg prve dame sta Trumpa kritizirali tudi nekdanji prvi dami Laura Bush, ki je njegovo politiko označila za "okrutno", in Rosalynn Carter, ki jo je označila kot "sramoto za vse države".

Na odločitev ameriškega predsednika, ki je prvič, odkar je na oblasti, spremenil politično odločitev, pa je zagotovo vplival tudi upor v lastni republikanski stranki. Proti tvitom, kot je bil od podguvernerja Utaha Spencerja Coxa, se je težko boriti z zavajanjem in preusmerjanjem krivde. "Nocoj ne morem spati. Vem, da ne bi smel tvitati, ampak sem jezen, žalosten in sovražim to, v kar se spreminjamo. Moja žena želi oditi in pestovati osamljene, prestrašene ter žalostne otroke in jim brati," je tvitnil Cox.

Administracija kar 14-krat spremenila zgodbo
Trumpova vlada je zgodbo o odvzemanju otrok priseljencem na meji v tednu dni spremenila najmanj štirinajstkrat. Odgovornosti ni prevzela in tudi Trump je ni pri podpisu ukaza. Newyorški odvetnik Michael Wildes, ki je s pravno pomočjo spravil v ZDA praktično celotno družino Knavs (Melania, Amalija, Viktor in Ines), je na ameriški televiziji Fox News početje Trumpove vlade primerjal s početjem nacistične Nemčije in suženjstvom.

Wildes je pozneje kritiziral Trumpovo napadalno in žaljivo izrazoslovje glede priseljevanja v ZDA. Eden od izrazov, ki ga rad uporablja in čemur želi narediti konec, je "verižna imigracija", kar pomeni, da se lahko ljudje priselijo zaradi družinskih članov, ki so državljani ali imajo dovoljenje za delo in bivanje. Trumpovi kritiki namreč opozarjajo, da je družina Knavs prišla v ZDA ravno na podlagi take "verižne imigracije".

Trump vztraja pri gradnji zidu
Trump je svoj podpis izvršnega ukaza, s katerim je spremenil svojo politiko, prikazal kot reševanje problema nekoga drugega, in ne problem, ki ga je zakuhala njegova politika. "Videli boste številne srečne ljudi," je dejal in zagotovil, da se bo zid na meji z Mehiko zgradil. Politika ločevanja otrok migrantov od staršev je bila po mnenju kritikov Trumpov poskus izsiljevanja demokratov v kongresu, da mu dajo denar za zid in sprejmejo imigracijsko reformo po njegovem okusu.

Demokratski kongresnik iz Kalifornije Eric Swalwell je na ameriški televiziji CNN pohvalil Trumpa za odločen ukrep, vendar opozoril, da si zaradi tega vseeno ne zasluži naslov človekoljuba leta. "Ne dajajte mu medalje zato, ker je najprej zanetil požar, potem pa pripeljal brizgalno," je dejal Swalwell in dodal, da morajo Američani ostati še naprej pozorni na to, kaj dela predsednik, in glasno protestirati, ko spet stori kaj podobnega.

Kritiki prav tako opozarjajo, da Trump z izvršnim ukazom ni odpravil problema, saj se politika zapiranja nezakonitih prestopnikov meje nadaljuje, po novem pa otrok od staršev ne bodo smeli ločevati, kar pomeni, da jih bodo morali zapirati v zapore za odrasle skupaj s starši. Brez staršev jih tudi ne bodo mogli več seliti po ZDA, saj so letalske družbe ZDA - American, United, Delta, Southwest in Frontier - pozvale ministrstvo za domovinsko varnost, naj ne poskuša seliti otrok brez staršev po ZDA na njihovih letalih.

"Krivi so demokrati"
Trump za nastali položaj sicer vseskozi krivi demokrate, ki da ne želijo podpreti zakonodaje "ničelne tolerance". "Demokrati lahko preprečijo nasilno ločevanje družin na meji, in sicer tako, da začnejo pri predlagani zakonodaji sodelovati z republikanci. Zato pa je tako nujno, da bo novembra izvoljenih še več republikancev ..." je dejal pred dnevi Trump. Novembra bodo imeli v ZDA delne kongresne volitve, tudi v zvezni kongres, kjer lahko v primeru demokratskega prevzema večine pride do velike spremembe v odnosu med vodjo republikancev Trumpom in morebitno demokratsko večino v kongresu.

Trump ukazal združevanje ločenih otrok in staršev
Trump podpisal ukaz o prenehanju ločevanja družin