Sevnico je obiskal tudi ameriški AP, ki je ime (in podobo) kraja ponesel v svet. Foto: AP
Sevnico je obiskal tudi ameriški AP, ki je ime (in podobo) kraja ponesel v svet. Foto: AP
"Komunistični" stanovanjski blok, v katerem je odrasla Melanija. Foto: AP
Melanijo je pri 17 letih "odkril" fotograf Stane Jerko. Ta se dekleta spominja kot precej sramežljivega. Foto: Reuters/Stane Jerko

Zato se vse več medijev zanima, od kod prihaja morebitna prva dama ZDA. Številne medijske hiše, od Reutersa do AP-ja, skušajo o njej tudi v Sevnici sami poiskati čim več podrobnosti.

Sevnica - in z njo Slovenija - postajata tako vse bolj prepoznavni, pa čeprav ob tem nekateri o kraju ob Savi s 5.000 prebivalci poročajo kot o "majhni komunistični vasici" - tudi domači mediji.

Publicista Bojan Požar in Igor Omerza sta namreč Melanijino slavo unovčila z neavtorizirano biografijo "Melania Trump - The Inside Story: From a Slovenian communist village to the White House" (Melania Trump - zgodba: Iz slovenske komunistične vasice v Belo hišo), napisano (predvsem) za angleški trg.

V Sevnico se je odpravil RTV-jev dopisnik Goran Rovan, za katerega je bila prva postojanka hiša v naselju Ribniki v Sevnici, kjer prebivajo Melanijini starši. Hiša sameva, saj sta Amalija in Viktor Knavs že nekaj časa v Ameriki. Kljub temu pa v to naselje zdaj prihajajo številni novinarji.

"Dejansko smo oblegani v ulici, tako da imamo malo manj miru, kot ga je bilo včasih. To so naši dobri sosedje, prijetni sosedje, radi se imamo, poklepetamo, popijemo kozarček, kavico, kar koli. V glavnem, vse lepo o njih," je povedala soseda Knavsovih Ana Jelančič.

Dom zapustila že zgodaj
Melanija sama sicer v tem okolju ni bila prav dolgo, saj je kot manekenka že kmalu odšla v svet, leta 1996 pa se je ustalila v New Yorku. V domačem kraju ni bila že vrsto let, je pa po poroki z Donaldom sevniškemu zdravstvenemu domu podarila 25.000 dolarjev.

"Zanimanje za Sevnico se je na podlagi Melanijine zgodbe izredno povečalo. Veliko novinarjev prihaja, se zanima za Sevnico, za kraj. Pogosto pa pridejo že z neko oceno na podlagi odnosa do samega kandidata Donalda," razlaga župan Sevnice Srečko Ocvirk.

Sevničani so na svojo rojakinjo ponosni. In če bo res postala prva dama ZDA, bi lahko to za svojo promocijo izkoristili tako Sevnica kot vsa Slovenija. Zagotovo pa je naša država po zaslugi Melanije že s Trumpovo predsedniško kampanjo vidno postavljena na zemljevid sveta.
Več pa v spodnjem prispevku.

Reportaža iz »Melanijine« Sevnice
Reportaža iz »Melanijine« Sevnice