Sarah Ferguson je nekdanja soproga princa Andrewa. Foto: EPA
Sarah Ferguson je nekdanja soproga princa Andrewa. Foto: EPA

Zgodba v knjigi temelji na življenju lady Margaret Montagu - Douglas Scott, ki je bila praprateta vojvodinje Yorške, poroča britanski BBC.

V romanu, ki ga bo mogoče kupiti od aprila, bo bralcem podala fiktivno zgodbo o lady Margaret, ki pa so jo navdihnili številni resnični elementi, na katere je vojvodinja naletela med raziskovanjem svojih korenin, je zapisano na spletni strani založbe.

Sarah Ferguson je ob napovedi izida svojega prvega leposlovnega dela za odrasle povedala, da je med preučevanjem osebne zgodovine naletela na lady Margaret, ki jo je sprva pritegnila, ker je tudi njeno drugo ime Margaret. Čeprav sta bila oče in mama lady Margaret, vojvoda in vojvodinja Buccleuch, prijatelja kraljice Viktorije in princa Alberta, pa ji o letih odraščanja soimenjakinje ni uspelo veliko izvedeti.

Tako se ji je porodila ideja, da bi se v njeno zgodbo potopila skozi fikcijo. Kot piše BBC, roman Heart for a Compass vključuje nekaj resničnih oseb in dogodkov in je vezan na njene osebne izkušnje, a kljub vsemu avtorica poudarja, da se je pri pisanju prepustila domišljiji.

"Dolgo gojim strast do raziskovanja zgodovine in podajanja zgodb o močnih ženskah skozi film in televizijo," je dodala. Pri BBC-ju so spomnili, da je bila prav ona tista, ki je dala idejo in nato tudi producirala film Mlada Victoria v režiji Jean-Marca Valleeja iz leta 2009, v katerem je igrala Emily Blunt, prav tako pa je sodelovala pri dokumentarnem filmu o materi svojega nekdanjega moža, princa Andrewa.

Tuja ji ni niti literatura. Nedavno je vojvodinja Yorška obudila svojo serijo otroških knjig Budgie the Helicopter (Helikopter Budgie), izdala pa je tudi svoje spomine in biografsko knjigo o kraljici Viktoriji, še navaja BBC.