Še do nedavnega se je zdelo, da imata Bezosa vzoren zakon. Lani sta celo skupaj ustanovila dobrodelno organizacijo. Foto: AP
Še do nedavnega se je zdelo, da imata Bezosa vzoren zakon. Lani sta celo skupaj ustanovila dobrodelno organizacijo. Foto: AP

Izkazalo se je, da je ni, kar pomeni, da bi 54-letni Bezos lahko ostal brez polovice svojega 145 milijard dolarjev vrednega premoženja. Še posebej, ker je očitno do ločitve pripeljalo njegovo skrivno razmerje z družinsko prijateljico.

Njegova žena, 48-letna MacKenzie Bezos, bi tako ob ločitvi dobila dobrih 72 milijard dolarjev, s čimer bi se zavihtela na vrh najbogatejših žensk na svetu. In to z naskokom.

MacKenzie je vseskozi podpirala moža pri njegovih sanjah in se z njim takoj po poroki preselila v Seattle. Foto: AP
MacKenzie je vseskozi podpirala moža pri njegovih sanjah in se z njim takoj po poroki preselila v Seattle. Foto: AP

Trenutno naslov najbogatejše Zemljanke pripada dedinji L’Oréala Françoise Bettencourt Meyers, katere premoženje ocenjujejo na 45,6 milijard dolarjev. Sledi dedinja Walmarta Alice Walton (41,5 milijarde), na tretjem mestu pa najdemo nemško poslovnico in dedinjo Susanne Klatten (25 milijard).

MacKenzie Bezos, priznana pisateljica, ki so se ji v zakonu z Bezosom rodili štirje otroci, je svojega moža spoznala v New Yorku, ko je on še delal pri investicijskem skladu Manhattan, ona pa je pri njem opravljala razgovor za službo.

Takrat je bila stara 23 let, zadržana, nadobudna pisateljica, ki je za preživetje v velikem jabolku delala v financah.

Poroka po le pol leta

Poročila sta se po pičle pol leta in se kmalu zatem preselila v Seattle, da bi Bezos sledil svojim dolgoletnim sanjam lansiranju spletne knjižnice. Tako se je rodil Amazon, pri katerem je bila MacKenzie v tistih začetkih vpletena precej bolj kot zgolj z moralno podporo možu, vzporedno s tem pa si je gradila pisateljsko kariero.

A zakonske sreče je zdaj konec in čeprav je par v skupni izjavi za javnost poudaril, da se ločujeta v prijateljskem duhu in da ne obžalujeta niti enega od skupnih 25 let, javnosti tudi ni ušlo, da se je Bezos nedeljske podelitve zlatih globusov že udeležil z novo izbranko.

Bezos že z novo

Gre za 49-letno TV-voditeljico Lauren Sanchez, ki je prav tako nedavno naznanila ločitev od svojega moža, poslovneža Patricka Whitesella, s katerim sta bila poročena 13 let. Sanchezova in Whitesell sta bila dolgoletna družinska prijatelja zakoncev Bezos.

Kaj torej ločitev zares pomeni za Bezosa? Kot piše CNN, bi lahko drastično zmanjšala njegov delež v Amazonu in odprla vrata MacKenzie, da postane ena največjih delničark podjetja, kar bi ji dalo tudi izjemno moč.

Strokovnjaki sicer menijo, da bi MacKenzie sama sebi delala škodo, če bi se začela preveč vpletati v poslovne odločitve, saj bi to zamajalo vrednost podjetja.

V zakonu Lauren Sanchez in Patricka Whitesella naj bi škripalo že nekaj časa, a njeno razmerje z Bezosom je ujelo nepripravljenega tudi njega. Foto: Getty Images
V zakonu Lauren Sanchez in Patricka Whitesella naj bi škripalo že nekaj časa, a njeno razmerje z Bezosom je ujelo nepripravljenega tudi njega. Foto: Getty Images

Morda le ne tako prijateljski razhod

A kdo ve, v kakšnem duhu se zares razhajata zakonca. Glede na to, da je Bezos že v novi zvezi in da Page Six poroča, da je ženo varal s Sanchezovo že nekaj časa, je verjetneje, da vse skupaj vseeno ni tako rožnato, kot daje misliti skupna izjava.

Ameriški mediji tudi pišejo, da se je Bezos zato tako zgodaj pojavil na rdeči preprogi s Sanchezovo, ker so tabloidi prišli do "obremenilnih fotografij in SMS-ov", zato jih je poslovnež skušal prehiteti z razkritjem zveze.

"Če lahko to nekako rešita prijateljsko, bosta oba odkorakala iz zakona kot ena najbogatejših ljudi na svetu in vse bo v redu," je za CNN povedal ločitveni odvetnik Peter Walzer. "A v našem poslu, ko so vpletena čustva ali pa drugi ljudje, to običajno pomeni veliko prepirov, stroškov za odvetnike in, na splošno, veliko stran vrženega denarja."

Po zakonodaji zvezne države Washington, kjer Bezosovi živijo in kjer je sedež Amazona, se mora vse imetje, pridobljeno med zakonom, ob ločitvi razdeliti na polovico.

Ker je bil Amazon lansiran po tem, ko se je par že poročil, to pomeni, da je na kocki celotnih 145 milijard dolarjev, kolikor tehta Bezos.