Roman Abramovič s hčerko Sofio na tekmi nogometnega kluba Chelsea, katerega lastnik je bil med letoma 2003 in 2022. Foto: EPA
Roman Abramovič s hčerko Sofio na tekmi nogometnega kluba Chelsea, katerega lastnik je bil med letoma 2003 in 2022. Foto: EPA

Boeingov 787 dreamliner v vrednosti 350 milijonov dolarjev (328 milijonov evrov) in "direktorski" Gulfstreamov G650ER v vrednosti 60 milijonov dolarjev (56 milijonov evrov) sta sicer zunaj dosega ameriških oblasti.

Predstavnik ameriškega pravosodnega ministrstva sicer ni želel komentirati vprašanja, ali ZDA poznajo lokacijo Abramovičevih letal, ki naj bi sicer bili bodisi v Rusiji bodisi v Dubaju.

Newyorško zvezno tožilstvo je sporočilo, da bodo pozorni na obe letali in ju bodo zasegli takoj, ko se jim bo ponudila priložnost.

Ameriško ministrstvo za trgovino medtem navaja, da je Gulfstream 12. marca v Moskvo letel iz Carigrada, naslednji dan je poletel v Tel Aviv in se 15. marca znova iz Carigrada vrnil v Moskvo. Boeing 787 je medtem iz Dubaja v Moskvo poletel 4. marca.

Kršitev ameriških izvoznih omejitev v Rusijo?

Abramovič naj bi glede na sodno vlogo pravosodnega ministrstva ZDA sankcije kršil že samo s tem, da sta letali letos odleteli v Rusijo. Ker sta bili letali namreč izdelani v ZDA in so njuni poleti potekali po uveljavitvi izvoznih omejitev, bi namreč za pot v Rusijo potrebovali licenco trgovinskega ministrstva. Abramovič za licenco ni zaprosil, vendar ministrstvo takšne vloge tako ali tako zavrne.

Poleg odredbe o zaplembi letal so v ZDA namreč izdali še odredbo o zavestnem kršenju sankcij, katerih namen je preprečiti izvoz določenih tehnologij in dobrin v Rusijo.

Abramoviču grozijo kazni v višini milijona dolarjev

Abramovič na pogajanjih med rusko in ukrajinsko delegacijo v Turčiji. Foto: AP
Abramovič na pogajanjih med rusko in ukrajinsko delegacijo v Turčiji. Foto: AP

Trgovinsko ministrstvo lahko zaradi kršitev prepovedi izvoza za nelicencirani polet zahteva globo do 328.121 dolarjev (307.350 evrov), za tri polete pa skoraj milijon dolarjev (937.000 evrov). Ministrstvo je zaradi domnevnega kršenja izvoznega nadzora že marca formalno prizemljilo Abramovičev Gulfstream, skupaj z 99 drugimi letali.

Abramovič je lastnik obeh letal prek slamnatih podjetij, registriranih na Cipru, Jerseyju in Britanskih Deviških otokih, so še sporočili ameriški tožilci. Februarja je reorganiziral lastniško strukturo, da bi njegovi otroci postali upravičenci do sklada, ki je na papirju lastnik obeh letal.

Pritisk na oligarhe blizu Putina – Abramovič povezave zanika

55-letni Abramovič je eden od številnih ruskih milijarderjev, ki so zaradi ruske agresije nad Ukrajino tarča mednarodnih sankcij. Ameriške oblasti po poročanju Reutersa skušajo s sankcijami krepiti pritisk na oligarhe blizu ruskega predsednika Vladimirja Putina, da bi ga s tem prisilili v končanje "posebne vojaške operacije" v Ukrajini.

Abramovič je v preteklosti zanikal, da si je blizu s Putinom. V začetku vojne je posredoval pri organizaciji prvih pogovorov med predstavniki Rusije in Ukrajine.

Sankcije proti Abramoviču sta uvedla tudi Evropska unija in Združeno kraljestvo. Znano je, da je milijarder dve svoji jahti, Solaris in Eclipse, umaknil v Turčijo, da bi se izognil zasegu v državah Evropske unije.

Klub Chelsea prodan konzorciju Boehly-Clearlake

Sorodna novica Abramovič bo prodal Chelsea: Boli me, da se moram posloviti na ta način

Ruski milijarder je bil sicer v Evropi znan predvsem kot lastnik angleškega nogometnega kluba Chelsea, ki ga je leta 2003 kupil za 190 milijonov dolarjev (178 milijonov evrov). Z Abramovičevimi finančnimi injekcijami za nakupe so sledila Chealsejeva najuspešnejša leta v zgodovini kluba.

Po uvedbi evropskih sankcij zaradi ruske invazije v Ukrajino je napovedal, da bo Chelsea prodal. Pred tednom dni se je končal trimesečni proces prodaje, v katerem je novi lastnik kluba postal konzorcij Boehly-Clearlake. Prodajo so morali odobriti številni akterji, med drugim britanska vlada in britanska nogometna liga Premier League, pa tudi portugalska vlada, saj je Abramovič lani postal državljan Portugalske.