Solaris po zasidranju pri Bodrumu. Foto: Reuters
Solaris po zasidranju pri Bodrumu. Foto: Reuters

Abramovičeva jahta Solaris je pred približno enim tednom zapustila črnogorsko letovišče Tivat, v ponedeljek pa je po dolgotrajni plovbi zaradi izogibanja ozemeljskih voda držav Evropske unije priplula do mesta Bodrum v Turčiji.

140-metrski jahti so vplutje v pristanišče skušali preprečiti ukrajinski protestniki. Skupina ljudi na motornem čolnu je pričakala superjahto z ukrajinskimi zastavami in napisi "ne vojni". Čoln je odstranila turška policija.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pozneje se je izkazalo, da so bili protestniki del mladinske jadralne ekipe, ki je bila v Turčiji na tekmovanju. "Nekaj smo morali storiti. Želimo, da svet izve, da si Ukrajina želi svobode in miru," je za BBC dejal trener Paulo Donstov.

Evropska unija je zaradi ruske invazije na Ukrajino proti številnim ruskim oligarhom uvedla sankcije, s katerimi želijo po navedbah Reutersa osamiti ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegove zaveznike. Med sankcijami sta zamrznitev oz. zaplemba premoženja na območju EU-ja.

Abramovič neuradno razmišlja o naložbah v Turčiji

Med sankcioniranimi oligarhi je tudi Roman Abramovič, trenutno še lastnik londonskega nogometnega kluba Chelsea. Abramovič je v Turčijo umaknil že dve svoji jahti, poleg Solarisa je v turško letovišče Marmaris v torek prispela še superjahta Eclipse, ki s 162 metri velja za eno največjih na svetu, na njej pa naj bi bili dve ploščadi za pristajanje helikopterjev, bazen in vgrajena protiraketna obramba.

Jahta Eclipse. Foto: Reuters
Jahta Eclipse. Foto: Reuters

Obe superjahti sta bili izdelani v Nemčiji, trenutno plujeta pod zastavo Bermude, vrednost vsake pa je ocenjena na okoli 600 milijonov dolarjev. Abramovič, ki ga domnevno sicer ni na nobeni od jaht, je tako v Turčijo prestavil že 1,2 milijarde dolarjev svojega premoženja, domnevno pa naj bi tudi razmišljal o novih naložbah v tej državi.

Prejšnji teden se je s svojim zasebnim letalom na kratko mudil v Carigradu. Neimenovani vir v Ankari je za Reuters potrdil, da želijo ruski oligarhi zaradi sankcij drugje po Evropi vlagati v Turčijo. "Želi nekaj delati in morda kupiti nekaj premoženja," je za Reuters skopo povedal o Abramoviču.

Turčija obsoja rusko invazijo, a sankcij ni uvedla

Drug vir v Ankari je dejal, da Turčija trenutno ne razmišlja o pridružitvi sankcijam in pričakuje, da bodo bogati Rusi kupovali premoženje in vlagali.

Sorodna novica V Trstu zasegli največjo jadrnico na svetu, Abramovičeva jahta priplula v Črno goro

Turčija sicer obsoja rusko invazijo v Ukrajini, vendar pa načeloma nasprotuje sankcijam, ki so jih uvedle turške zaveznice v zavezništvu Nato, zaradi česar bi država lahko postala zatočišče in hkrati naložbena priložnost za ruske oligarhe.

Turška opozicija je kritična do gostovanja ruskih magnatov. "Zasidranje jaht, za katere velja embargo v evropskih državah, lahko Turčijo pusti v težkem položaju na mednarodnem prizorišču," je za Reuters povedal Utku Cakirozer, poslanec glavne opozicijske stranke CHP.

Turške oblasti pod vodstvom predsednika Recepa Tayyipa Erdogana imajo tesne trgovske in diplomatske stike tako z Rusijo kot z Ukrajino. Tekom vojne se je Ankara že večkrat ponudila za posrednika v pogovorih.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.