Prva skupna fotografija princese Delphine in njenega polbrata kralja Philippa. Foto: Belgijski dvor
Prva skupna fotografija princese Delphine in njenega polbrata kralja Philippa. Foto: Belgijski dvor

Polbrat in polsestra sta imela "prisrčno srečanje", so zapisali na Facebooku na uradni strani kraljeve družine.

Kot sta v skupni izjavi sporočila sorojenca, sta se srečala na gradu Laken, s čimer sta dobila prvič priložnost, da se spoznata. "Ta dolgi in bogati pogovor nama je dal priložnost, da se spoznava. Pogovarjala sva se o najinih življenjih in skupnih točkah. Ta vez se bo nadalje razvijala znotraj družinskega kroga," sta zapisala.

52-letna Delphine Boël, umetnica, se je več let borila, da bi jo priznali kot hčerko nekdanjega kralja Alberta. Ta je januarja le priznal očetovstvo. Sodišče je nato Boëlovi pred dnevi odobrilo enake pravice in nazive, kot jih uživajo kraljevi v zakonu s kraljico Paolo spočeti otroci. Prav tako lahko njena otroka zdaj nosita priimek njenega očeta, Saxe-Cobourg.

Kralj Philippe s svojim očetom, nekdanjim kraljem Albertom. Foto: Reuters
Kralj Philippe s svojim očetom, nekdanjim kraljem Albertom. Foto: Reuters

Po Albertovi smrti bo Boëlova upravičena do dediščine, ki se bo po novem razdelila na štiri dele – preostali trije deli bodo šli Albertovim zakonskim otrokom princu Laurentu (56), princesi Astrid (58) in kralju Philippu (60). Kljub nazivu princese pa Delphine ne bo prejemala nikakršne podpore z dvora. Mora pa ji Albert plačati 3,4 milijona evrov za kritje pravnih stroškov, poroča De Standaard.

Plod 18-letne zunajzakonske zveze

Delphinina mama, baronesa Sybille de Selys Longchamps, pravi, da je imela z Albertom kar 18 let dolgo razmerje, preden je bil ta leta 1993 okronan za kralja. Govorice, da ima danes 86-letni Albert otroka z drugo žensko, so prvič začele krožiti leta 1999 v neavtorizirani biografiji kraljice Paole.

Boëlova je prvič javno kralja Alberta izpostavila kot svojega biološkega očeta v intervjuju leta 2005, a je sodni postopek sprožila šele leta 2013, ko je Albert sestopil s prestola, s tem pa tudi izgubil imuniteto pred sodnim pregonom. 86-letnik se je dolgo upiral sodnim pozivom zaradi DNK-testa, dokler mu niso za vsak dan upiranja začeli nalagati po 5000 evrov globe.

Januarja je sporočil, da je po rezultatih DNK-testa sprejel, da je Delphine njegova hči.

Belgija je ustavna monarhija, v kateri ima kralj bolj ali manj protokolarne naloge.